Ismered EZT a gyomot? Ki ne irtsd, hiszen a világ egyik legjobb és leghasznosabb gyógynövénye!


A kövér porcsin miatt valószínű már sokan bosszankodtak, hiszen nem csak a szépen rendezett udvarunkat, hanem a veteményest is rövid idő alatt képes ellepni. Aki próbálta már kiirtani a kockakő közül, tudja, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőle. Azonban, vigyázzunk, mert a világ egyik legegészségesebb gyógy- és gyomnövényével van dolgunk. Eredetileg Indiában és Perzsiában őshonos, de manapság már minden utcasarkon kíméletlenül felüti a fejét. Egyes kultúrákban direkt termesztik, és ízletes ételeket készítenek belőle.
Máshol pedig alig várják, hogy kihúzzák, és eldobják, elégessék, hogy gyökeresen megszabaduljanak tőle. Ha egy kicsit más szemszögből nézzük a húsos levelű, apró virágú növényt, akár szép díszítő is lehet, hiszen elég mutatós. Magjai ellenállóak, így akár negyven évig is képes fennmaradni, és szaporodni, ritkán hatnak rá a gyökeres kiirtására szolgáló vegyi fegyverek. Mivel ilyen szupererős a magja, talán ez is a magyarázat arra, hogy miért ilyen hatékony gyógynövény is egyben. Bármennyire is hihetetlen az egyik legerősebb immunerősítő, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3-zsírsavat.
A zöld leveles zöldségek társaságában a porcsin tartalmazza a legtöbb A-vitamint, mely szükséges a szem egészségének megőrzéséhez, és a rákos betegségek elkerülése érdekében. A porcsin nagyon erős antioxidáns, magas a C-vitamin, B-vitamin, niacin, riboflavin, kalcium, magnézium, és vas tartalma. Ha kövér porcsin van a kertünkben, semmiképp ne dobjuk ki, ha pedig nincsen, itt az ideje, hogy telepítsünk.

AKTUÁLIS:

Főoldal