Figyelem! Immár hivatalos! Jön az új adó Magyarországon: visszamenőlegesen is érvényesítik – Hatalmas a felháborodás! Részletek:


Újabb adót vetettek ki Magyarországon: visszamenőlegesen is érvényesítik: Bár negyedéves elszámolású, és csak július 20-a óta hatályos, az első két negyedévre visszamenőlegesen is meg kell majd fizetniük az érintett cégeknek a szén-dioxid-adót – írja a G7. Negyedéves elszámolású és csak július 20-án lépett hatályba, az idei első két negyedévre vonatkozóan, visszamenőlegesen is meg kell majd fizetniük a legnagyobb magyarországi ipari szén-dioxid-kibocsátóknak a szén-dioxid kvóta adót.
Az új adó összege a teljes kibocsátásra vonatkozóan tonnánként 40 euró. A törvény azokra vonatkozik, akik szén-dioxid-kibocsátásuk legalább felét megkapják az EU-tól ingyenes kvótaként az úgynevezett ETS-rendszeren keresztül, és legalább 10 ezer tonna CO2-t bocsátanak ki évente. Az ágazati szereplők szerint a lap által korábban prognosztizált 43 milliárd forintos összeg duplája is befolyhat az új adóból a költségvetésbe. Az érintetteknek az első háromnegyed évre vonatkozó adóelőleget november 15-ig kell majd megfizetniük. A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (Cembeton) a lappal azt közölte:
„az már most látható, hogy a tranzakciós díj és a szén-dioxid kvóta adó együttesen katasztrofális hatással lesz a cement- és mésziparra”. A szervezet szerint aggályos, hogy a kormány egy rendelettel írná át az európai jog primátusán alapuló ETS-t, vagyis az Európai Kibocsátáskereskedelmi Rendszert érintő szabályt, de a visszamenőleges hatály miatt az Alaptörvényben rögzített elveket is sért az új adónem. A szervezet szerint „a jogszabály az érintett cégek gazdálkodását lényegében ellehetetleníti”. forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal