Elegük lett a rendőröknek! BRUTÁLIS szigor jön: Akit gyorshajtáson kapnak elveszik az autóját a helyszínen, és a jogositványát is bevonják. RÉSZLETEK:


Durva szigorításokat vezethet be a rendőrség: érdemes komolyan venni, az autód bánhatja! A büntetés elmaradhatatlansága lehet visszatartó erő a gyorshajtók számára Major Róbert szerint. A rendőr ezredes elmondta, hogy hatékonyabb sebesség-ellenőrzési rendszer kiépítésére lenne szükség és a bírságok mértékét is meg kéne emelni annak érdekében, hogy csökkentsük a az árpád hídi balesetekhez hasonló esetek számát. A megsokasodott extrém közúti kihágások apropóján Major Róbert rendőr ezredes volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és kezdésként górcső alá vette az emberek reakcióját.
“Ha valamilyen nagyon-nagyon csúnya baleset történik, akkor a közvélemény a törvények szigorítását kezdi el követelni. Rosszak a törvények, nem sújtanak le kellő szigorral, ezt szoktuk mondani, miközben a jelenlegi jogi környezet megfelelő, nincs olyan jogszabály, hogy az Árpád hídon 100 km/h fölötti sebességgel szabad közlekedni” – tette világossá. A feladat tehát az szerinte, hogy a meglévő szabályokat kell betartatni a járművezetőkkel. “Ennek van egy rendészeti oldala. Nyilvánvalóan a rendőrségnek komoly feladata, hogy a közlekedési szabályokat betartassa. Ugyanakkora közlekedésbiztonsági helyzet problémáit nem szabad a rendőrség nyakába varrni. Ez egy össztársadalmi feladat. A járművezetők sajnos nagy százalékban nem fogadják el azt, hogy a közlekedés egy veszélyes üzem. Márpedig azok a vezetők, akik semmibe veszik a saját kötelezettségüket, és azt gondolják, hogy nekik csak joguk van, azok teremtenek ilyen veszélyes helyzeteket” – ecsetelte. “Egyrészt a büntetés elmaradhatatlansága a legvisszatartóbb erő. A járművezetők fejében tudatosítani kell azt, hogy bárhol és bármikor ellenőrzés alá kerülhetnek, mindenhol és mindenkor be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat. Ám ez nem érvényesül. A rendőrség régóta szeretne hatékonyabb sebesség-ellenőrzési rendszert kiépíteni – nemcsak Budapesten, de országos szinten is -, de egyelőre erre nem kapott felhatalmazást. Ez volna az úgynevezett section control, vagyis szakaszos sebesség-ellenőrzés.
Az említett Árpád híd egyébként egy kiváló helyszín lenne erre: felhajtáskor, lehajtáskor ellenőrizni a járműveket, és a technikai berendezések kiszámolják a sebességet. Régóta szeretnénk ezt.” A másik visszatartó erőként szóba került a büntetés mértéke. “Jelenleg a 2008-ban a magyar közlekedési jogba bevezetett objektív felelősség elve alapján működő közigazgatási bírsággal sújtandó a sebességtúllépés. Azóta, tehát 15 éve nem változtatta meg a büntetési tételeket a jogalkotó, divatos szóval élve elinflálódtak a büntetések” – írta le a helyzetet. Márpedig az ilyen balesetekben jellemzően részt vevő, nagy értékű autók tulajdonosainak egy-egy 30-45-60 ezer forintos bírság “a vicc kategóriájába tartozik”, ezért is kellene lépni. A büntetőpontokkal kapcsolatban megjegyezte: aki jogsértő életmódot folytat, annak teljesen mindegy, mennyi ilyen pontot kap, egészen addig, amíg nagyon komoly szankcióval nem kell számolnia. Például szabadságvesztéssel járó büntetéssel. Major Róbert még azt is szorgalmazza, hogy az ilyen extrém jogsértőknél magát az elkövetés eszközét (a gépjárművet) kobozza el a hatóság. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal