DÖNTÖTT A KORMÁNY – Itt a hivatalos döntés a nyugdíjakról


Új felállásban érkeztek a bejelentések a mai kormányinfón: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett ezúttal Kovács Zoltán Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár állt az újságírók előtt. Eldőlt: nem lesz évközi nyugdíjemelés. Varga Mihálytól pénzügyminiszter válaszából derült ki, hogy nem lesz rendkívüli nyugdíjemelés novemberig. A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt.
Többek között ez a válasz érkezett a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnökének nyílt levelére a kormánytól, amit a Népszava hozott nyilvánosságra. Juhász László a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. A hét nagy, országos idősügyi szervezetet tömörítő tanács vezetője azért fordult a kormányfőhöz, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom. A kormányfő helyett a pénzügyminisztertől kapott választ.
Varga Mihály azt írta, a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a háború és a brüsszeli szankciók hatására megemelkedett infláció miatt. A pénzügyminiszter a mostanában sokat hangoztatott mondattal is érvelt: a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen. Kitért arra is, hogyamennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal