Autósok figyelem! – ÚJ törvény! ÍGY VÁLTOZIK a műszaki vizsga, mutatjuk a tudnivalókat!


Fontos rendeletet tartalmaz a Magyar Közlöny 2023/49-es száma, mivel módosult a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról, azaz a műszaki vizsgáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet. Ezzel a jogszabállyal valósul meg 2023. május 20-ától a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos adatok nyomon követése és bejelentése a 2019/631 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy az időszaki műszaki vizsgákon hazánkban is elindult a belső égésű motoros fiatal autók valós fogyasztási adatainak kiolvasása, az adattömeg összegyűjtése és továbbítása az illetékes Európai Uniós szerveknek. Az FCM- vagy OBFCM-rendszerről korábban már írt a Vezess, röviden a személyautók valós fogyasztásának ellenőrzését fedi, az autók motorirányításából kiolvasott adatokkal.
Az FCM a Fuel Consumption Monitoring rövidítése, a cél, hogy reális adatokat kapjanak az európai szervek az autók tényleges üzemanyagigényéről. A tisztánlátás hozzájárulhat a labormérések és a valós fogyasztás közelítéséhez, áttételesen a globális felmelegedést fokozó szén-dioxid-kibocsájtás csökkentéséhez. OBFCM: ezt kell tudnia az autóknak: A rendelkezés mögötti OBFCM az On Board Fuel Consumption Monitoring rendszer angol neve, magyarra fedélzeti üzemanyag-fogyasztás rögzítésnek fordítható. Jog szerint az EU-tagállamokban 2021. január elsejétől forgalomba helyezett összes autóban benne kell lennie ennek a rendszernek és a fogyasztási adatok kiolvasását biztosító csatlakozónak. Hogyan érint ez engem autósként? Utánajártunk, hogy a fogyasztásfigyelés bevezetése mivel jár a hazai műszaki vizsgaállomásokon, miben érintheti ez a Vezess olvasóit, akik műszakira viszik egyelőre igen fiatal autójukat. Forrásunk egy kiváló, de magát megnevezni nem kívánó szakember, aki évtizedek óta dolgozik a járművizsgáztatásban és az időszaki műszaki vizsgálatokon kívül az első hazai forgalomba helyezésben és az átalakítások engedélyeztetésében is jártas. Tapasztalatai szerint a rendelet betartása, a május 20-ától kötelező adatközlés később sem jár különösebb többletráfordítással az ügyfél és többletmunkával a vizsgabiztosok részéről, amikor tömegesen kell majd kiolvasni és továbbítani ezeket az adatokat.
Nem lesz hosszabb, nem lett drágább a műszakiztatás Mivel az új járművek legközelebb négyévesen vizsgáznak, a 2021. január elsejétől forgalomba helyezett autókat majd csak 2025-ben kell műszakiztatni. Így jelenleg maroknyi autó érintett csak a fogyasztási adatok továbbításában. Ilyenek a megkülönböztető jelzés használatára jogosult személyautók az évente ismétlendő műszaki vizsga miatt és azok a gépkocsik, amelyeket valamilyen átalakítás, elsősorban vonóhorog felszerelése miatt kell műszaki vizsgára hozni az első négy éven belül. Azokon a vizsgaállomásokon, ahol a korábbi hardver képes a fogyasztási adatok kiolvasására, információink szerint elegendő egy szoftverfrissítéssel korszerűsíteni a rendszert az üzemanyag-fogyasztási adatok továbbításához. Ahol azonban hiányzik a műszerezettségből ez az elem, nagyságrendileg félmillió forintos ráfordítással szerezhető be a kiolvasásra képes eszköz és a használatához szükséges program. A szükséges invesztíciók ellenére a hatósági vizsgadíj 16 290 forintos összege változatlan maradt, ez a díj már több mint tíz éve nem emelkedett. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal