1 perce érkezett! Újabb földrengés rázta meg Magyarországot: ITT lehetett észlelni! - RÉSZLETEK:


Hétfő este 19 óra 40 perckor újabb 2,5-ös magnitúdójú utórengés követte a hétvégi Szarvas környéki földrengéseket - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. Azt írták: a földrengést Csabacsűdön érezték, továbbá a környező településeken is észlelhették. Az utórengésekre számítani lehetett, vasárnap hajnalban is két újabb utórengés követte az előző napi Szarvas környéki földrengéseket, az egyik négy óra előtt, a másik negyed hat körül - közölték akkor. A 4,2-es és a 3,5-ös magnitúdójú földrengést több helyen érezték, további utórengések várhatóak a környéken - írták vasárnap.
Hatalmas veszély lehet a mostaninál erősebb földrengés Magyarországon: Szarvas térségében háromszor is négyes erősségű földrengés volt egy nap alatt, amit számos kisebb rengés követett. Ez eddig nem fordult elő, mióta a Szeizmológiai Obszervatórium műszerekkel figyeli a földmozgásokat. De vajon milyen veszélyekkel járhat ez a jelenség? „A történelmi tapasztalatok alapján elmondható, hogy Magyarországon is lehetnek hatos nagyságrendű földrengések, mint például az 1700-as években Komáromban, ami 6.3-as erősségű volt. Ez nagy károkat okozhat, mint ahogy Olaszországban is történt 2009-ben. De sajnos nem tudjuk megjósolni, hogy mikor és hol lesz ilyen” – mondta Dr. Kalmár Dániel szeizmológus. A földrengések erősségét a Richter-skálán mérik, amely 0-tól 10-ig terjed. A négyes erősségű rengések általában nem okoznak komoly károkat, de az ötös vagy nagyobbak már igen. A szeizmológusok szerint ezek 50-70 évente fordulnak elő hazánkban, de pontos időpontot nem tudnak megadni. De a tapasztalati tényezők és az eddigi kutatások azt mutatják, hogy ez az 5-ös erősségű földrengés valós veszély lehet az országra – magyarázta a szeizmológus. Az országban jelenleg 14 helyen van olyan berendezés, amelyek a föld mozgását érzékelik.
A Szeizmológiai Obszervatórium két munkatársa hétfőn elment az elmúlt napok földrengéseinek helyszínére, ahol további két állomást telepítettek, hogy a lehető legkisebb rezgéseket is pontosan tudják mérni. Sajnos olyanra nincsen jelenleg lehetőségünk, hogy bemondják a tévében, hogy 7 órakor földrengés-előrejelzés lesz az időjárás-jelentés után, mert ez szerintem az embereket is folyamatosan stresszben tartaná, ha nem következik be – tette hozzá Kalmár Dániel. Földrengés esetén sosem maga a rengés, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, hanem a közben lehulló tárgyak által okozott sérülések. Ezért érdemes például asztal alá bújni és kapaszkodni, védeni a fejünket és a nyakunkat, valamint ha autóban ülve ér a rengés, akkor elkerülni a hidakat, a felüljárókat és egy üres helyen megállni. -címlapfotó:illusztráció! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal