Piros riasztás! Hatalmas vihar érkezik! Országos hőség után brutális felhőszakadás, jégeső jön, mutatjuk, mikor!


Van, ahol 3 centis jég és károkozó szélroham is lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhők mellett. Főként az ország északi felén szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, amelyeket akár felhőszakadás is kísérhet. A nyugatira, északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt.
A veszélyjelzésben azt írták, hétfőn elsősorban az ország északi felén, nagyobb számban a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos széllökések (ált. 60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm), intenzív csapadék (ált. ~10-25 mm), helyenként akár felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délután, este – nagyobb bizonytalanság mellett – heves zivatar előfordulására is van esély nagyobb méretű (> 2-3 cm) jég és károkozó szélroham (> 90 km/h) kíséretében. Zivatarveszély miatt 13 vármegyére citromsárga, 1 vármegyére pedig narancssárga figyelmeztetést adtak ki. Felhőszakadástól 5 vármegyében kell tartani:
A hőség miatt az egész országra kiadták a riasztást: Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében piros fokú figyelmeztetés van érvényben Ma az északkeleti megyékben 25, másutt jellemzően 27 fok felett várható a napi középhőmérséklet. Hétfőn a középső és déli megyékben általában 27, helyenként 29, az ország más részein 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

AKTUÁLIS:

Főoldal