Nyáron rendszeresen eszem dinnyét, ám mióta megtudtam, mit tesz a testemmel..


A görögdinnye jótékony hatásai a szervezetre: Kinek ne futna össze a nyál a szájában egy élénken piros görögdinnye szelet láttán? A nyári forróságban különösen kívánatos gyümölcs hűtve, magas víztartalma miatt pedig remek szomjoltó. A görögdinnye emellett számos jótékony hatással van az egészségünkre is. Íme 9 fontos tény, ami miatt érdemes minél többet fogyasztani belőle a dinnyeszezonban.
1. Segít a hidratálásban
A görögdinnye 92%-a víz, így egyértelműen állíthatjuk, hogy igen magas víztartalmú gyümölcs. Ez segít pótolni a nyári melegben gyorsan elillanó vízkészletünket és helyreállítani szervezetünk vízháztartását. Ez minden sejtünknek jót tesz, de leginkább a bőrünk feszességén lehet észre venni jótékony hatását.
2. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
A görögdinnye magas C-vitamin tartalma mellett sok A-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek jót tesznek a bőrnek, a körmöknek és az érfalaknak is, valamint hozzájárulnak az immunrendszerünk egészséges működéséhez. Magnézium és kálium tartalma támogatja a szív egészségét és csökkentheti a vérnyomást.
3. Fogyókúrához is ajánlott
Fogyókúrázóknak érdemes legalább egy étkezést görögdinnyével kiváltaniuk, hiszen amellett, hogy nagyon finom és zamatosan édes, még a kalóriatartalma is igen alacsony. 150 gramm görögdinnye kb. 46 kalóriát tartalmaz. Mivel tápanyagokban és rostokban gazdag, így hamar jóllakhatunk vele. Változatosan elkészíthetjük: készíthetünk belőle turmixot, felturbózhatjuk vele a gyümölcssalátánkat, a joghurtunkat vagy a zabkásánkat. De önmagában is ízletes és elegendő.
4. Támogatja a szív egészségét
A dinnye sok magnéziumot és káliumot tartalmaz, melyek a szív működéséhez nélkülözhetetlenek. Likopin tartalma segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást.
5. Gyulladáscsökkentő hatású
A görögdinnye gazdag gyulladásgátló antioxidánsokban, így például likopinban, mely a legtöbb piros színű gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Rostdús tápanyagként megtisztítja a bélcsatornát, segít a széklet rendszeres kiürülésében, víztartalmánál fogva átmossa a veséket és a beleket, így az emésztőrendszer gyulladásait és betegségeit is segíthet megelőzni vagy javítani.
6. Segíthet a makula degeneráció megelőzésében
Ez, a főként idős korban jelentkező szembetegség nem visszafordítható, és sajnos vakságot is okozhat. Azonban megelőzhetjük a kialakulását, illetve a betegség romlását, ha likopinban gazdag ételeket fogyasztunk rendszeresen. A likopin segít megvédeni szemünket az oxidatív károsodásoktól és a gyulladások kialakulásától. Kutatások igazolják, hogy hatékony a makula degeneráció elleni védelemben. Ilyen likopinban gazdag gyümölcs a dinnye, zöldségek közül pedig a paradicsom.
7. Segíthet enyhíteni az izomfájdalmat
Tudtad, hogy a sportolók edzést követően gyakran fogyasztanak görögdinnye levet? Ez azért van, mert a benne található citrullin nevű aminosav segít csökkenteni az izomfájdalmat és gyorsabban helyreállítja a szívfrekvenciát. A citrullin egyébként étrend-kiegészítőként is kapható, így dinnye szezonon kívül is fogyaszthatjuk. Magas B-vitamin és magnézium tartalma oldja az izomgörcsöket, gyorsítja az izmok regenerálódásának folyamatát.
8. Szépségfaktor
A görögdinnye legfontosabb szépségfaktorai az A- és a C-vitaminok. Mindkettő fontos a körmök, a haj és a bőr szempontjából. A C-vitamin támogatja a kollagéntermelést, így a bőrünk feszesebbé válhat. A kollagén ízületeinket is megfiatalítja! Az A-vitamin a bőrsejtek regenerációjához nélkülözhetetlen. Erősíti a körmöket és a hajszálakat. A benne lévő likopin és béta-karotinok egyfajta fényvédelemmel látják el a bőrt, és megvédenek a leégéstől.
9. Javítja az emésztést
Bár a lista végére került, mégis azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb tényező az egészségünk szempontjából. Mivel az immunrendszerünk jelentős része a bélrendszerünkben található, ezért fontos ezt a területet rendben tartani. Ha valaki állandó fáradságot tapasztal, allergiával, ízületi panaszokkal küzd, vagy már konkrét emésztési problémái vannak (puffadás, székrekedés, étvágytalanság), akkor bizony a bélrendszere nincsen rendben. A dinnye segíthet ezen, ugyanis rengeteg rostot tartalmaz, amely megtisztítja a beleket, fellazítja és segít kiüríteni a székletet. Magas víztartalma pedig átmossa az egész emésztőrendszert, akár egy slag. Így megszűnhet a székrekedés és javul a bélfalakon keresztüli tápanyag felszívódás.

AKTUÁLIS:

Főoldal