Ebben a percben érkezett! Bejelentette a Miniszter! EZ az ÚJABB Brutális szigorítás jön 2024-től Magyarországon


Újabb szigorítás jön 2024-től Magyarországon – ez kötelező lesz! Szerves hulladékunkat millióféleképpen kezelhetjük, gyűjthetjük otthon beltéri komposztálóban, kerti edényben vagy városi komposztálópontokon. Bármelyiket is válasszuk, megnyugtathat minket a tudat, hogy általa hozzájárulunk a természet egészségesebb körforgásához. Bár a vidéki településeken ez sosem “ment ki a divatból”, a városok lakói csak most kezdik újra felfedezni a komposztálást.
Jó hír ezért, hogy a szerves hulladékok hatékony feldolgozásban új szintet hozhat az az uniós szabályozás, amely szerint 2024-től hazánkban is kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése. De hozzá kell tenni, hogy a biohulladék hatékony kezelésére akkor nyílik lehetőség, ha támogatja a jogszabályi háttér, amelyet itthon – az EU-s elvárások nyomán – alaposan fel kell frissíteni, hiszen legutoljára 2003-ban rendelkeztek erről a témáról, az a környezetvédelmi határozat pedig igencsak idejétmúlt. Ezentúl nem választás kérdése, hogy komposztálunk-e vagy sem. A kérdés az, hogyan lehet ezt megoldani ott, ahol nincs lehetőség helyben komposztálásra” – hívja fel a figyelmet a Humusz Szövetség, amely jó példákkal kíván tanácsot adni a lakossági és az önkormányzati szereplőknek is.
A környezettudatosabb életnekszámos aspektusa van, vagyis több különböző területen is tehetünk azért, hogy megvédjük élővilágunkat és megőrizzük a Földet unokáinknak, dédunokáinknak is. A csomagolásmentes boltok, a közösségi kertek és komposztálók elterjedése mind-mind azt jelzik, hogy egyre többen viselik a szívünkön bolygónk sorsát. Ha tudjuk, hogy egy adott dolog komposztálható vagy csak biológiailag lebomló, máris előrébb vagyunk egy lépéssel, ha pedig betartjuk az életbe lépő uniós szabályozást, még eggyel közelebb kerülünk a fenntartható élethez. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal