Hatalmas pofon a magyaroknak! Mától már EZ is TILOS hazánkban! 300 ezer forintra büntetnek érte!


Már EZ is TILOS hazánkban! 300 ezer forintra büntetnek érte! Immár több mint húsz településen vezettek be vízkorlátozást, ami azt jelenti, hogy a nyári pihenést kertészkedéssel szívesen eltöltő lakosságnak egyelőre más elfoglaltság után kell nézniük. De milyen hatással lesz mindez a magyar kiskertekre, és várható-e, hogy országossá duzzad a vízhiány? Ismét több településen hirdettek vízkorlátozást, amely magában foglalja a kertben való locsolás, az autómosás, valamint a betonjárda megöntözésének tilalmait is – erről ma részletesen beszámolt a Pénzcentrum. A korlátozás valószínűleg nem független attól, amelyről szintén írtunk már: főként az agglomerációs, Budapest-környéki települések annyira telítődtek lakosokkal, hogy szabályos letelepedési tilalmat is hirdettek több helyen.
Az ivóvízre azonban nagyon kell vigyázni, különösen a globális felmelegedés riasztó árnyékában. Szakértőket kérdeztünk arról, mi következhet, ha a települések nem hirdetnek meg vízkorlátozást, és arról is, hogy mit tegyen ilyenkor az, akinek évtizedes munka fekszik a kertjében, tehát muszáj lenne vízzel ellátnia. Mit szabad és mit nem A teljes vízhiány elkerülése érdekében Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el. A települések polgármesterei azért döntöttek így, mert a reggeli és esti órákban a településeket ellátó ivóvízrendszer elérte a maximális kapacitását, hiszen ilyenkor a legintenzívebb a vízfelhasználás főként a kerti locsolások és medencetöltések miatt. Tizenöt Budapest környéki agglomerációs település – Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, valamint Üröm – lakóit már múlt héten arra kérték, hogy ha lehetséges, mérsékeljék ivóvízfogyasztásukat. A korlátozásra az ivóvízhiány elkerülése érdekében volt szükség. Az érintett településeken a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat, tárolókból, hordókból viszont bármikor lehet locsolni, így érdemes ezeket a tilalmi órákon kívül feltölteni. Komoly bírságot kapunk, ha nem tartjuk be a korlátozást: Vízkorlátozás idején, mint fentebb is írtuk, tilos autót mosni, locsolni vagy a járdát hűtés céljából megöntözni vízzel.
A vízkorlátozás elrendeléséről minden esetben az adott település vezetése dönt. Ezt vízgazdálkodási takarékosságnak is hívják, és aki mégis megszegné, az a jog szerint „engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat, vagy egyéb vízgazdálkodási előírás megszegése” szabálysértését követi el. A 438/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet melléklete szerint a szabálysértés elkövetői vállalkozás esetén 1 000 000, természetes személyek esetén pedig 300 ezer forintos bírsággal sújthatóak. Be kell tartani a vízkorlátozást, hogy egyáltalán legyen víz: Az egyes településeken most bevezetett vízkorlátozások sajnos a jövőt vetítik előre, a klímaváltozás eldurvulásával bizony hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy ilyen tilalmak egyre gyakrabban, majd végül minden évben jelentkeznek, és várható az is, hogy egyre hosszabb időtartamot tesznek majd ki minden nyáron – mondta el a Pénzcentrumnak Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Hozzátette: az ilyen korlátozások hátterében az éghajlat drámai átalakulása mellett településszerkezeti okok is szerepet játszanak, különösen a Budapest környékén lévő agglomerációban jellemző, hogy néhány év alatt túl sokan költöztek a korábban kisebbnek számító falvakba, kisvárosokba, és az ottani infrastruktúra nem tudta követni a lakosságszám növekedését.Fontos, hogy a korlátozásokat betartsuk, a közösség érdeke ugyanis előbbrevaló, mint az egyes kertek szépsége. A korlátozások révén egyelőre biztosítható, hogy a háztartásoknak legyen elegendő ivóvíz – hangsúlyozta a szakértő Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal