FRISS! Ebben a perceben érkezett! Bejelentette a kormány: Már csak pár óra és kezdődik


Augusztus 1-jén a kormány megszünteti az árstopot, ami azt jelenti, hogy a rögzített, hatósági áras termékek ára várhatóan emelkedni fog. Raskó György agrárközgazdász szerint az étolaj, a sertés és a csirkemell ára akár harmadával is emelkedhet a rögzített árak feloldása után. Ezek az áremelkedések azért várhatók, mert a beszerzési árak jóval magasabbak lesznek, mint a már másfél éve befagyasztott eladási árak a nagy diszkontokban.
A kisboltokban pedig még magasabb árak is lehetnek tapasztalhatóak. A pontos számokat még nem lehet meghatározni, de az árstop megszűnése jelentős drágulást eredményezhet a fent említett termékek árában. Az árstop kivezetése nem érinti a tojás árát, mivel a takarmányköltségek csökkentek az elmúlt időszakban. Az UHT tej árán sem várható jelentős változás, legfeljebb enyhén emelkedhet a szakértők szerint. A többi árstopos élelmiszer ára akkor lesz azonos az augusztus 1-je utáni időszakban, mint most, ha a boltok leárazzák ezeket a termékeket. Ez azt jelenti, hogy az árak az eladóhelyeken változhatnak, és leárazásokat lehet tapasztalni a rögzített árak feloldása után. A szakértő szerint a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára körülbelül 5-600 forinttal emelkedhet kilónként, ami átlagosan körülbelül 30-40 százalékos emelkedést jelent.
Az étolaj ára is jelentősen növekedhet, míg a cukor áremelkedése ennél magasabb lehet. A burgonya ára is tartósan magasabb szinten maradhat az árstop előtti időszakhoz képest. Mivel az árszabályozás nem vonatkozik a kisboltokra, ezért a szegényebb vidéki területeken élő emberek számára még nagyobb áremelkedést eredményezhet az árstop feloldása. A magyar tulajdonú vegyesboltok és falusi kisboltokban az említett termékek árai akár 15-20 százalékkal is magasabbak lehetnek a szakértő szerint. Címlapkép: Illusztráció. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal