Ebben a pillanatban érkezett a rossz hír a nyugdíjasoknak


Nyílt levelet kapott Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsától (Nyuszet), amelyben már augusztusban háromszázalékos rendkívüli nyugdíjemelést kérnek. Erre minden okuk megvan, hiszen az első fél évben bőven 20 százalék felett növekedtek minden hónapban a fogyasztói árak, ám az év elején csak 15 százalékos volt a nyugdíj emelés. A nyugdíjas-infláció még siralmasabban alakult: a januári 27,4, a februári 26,9, a márciusi 26,7, az áprilisi 25,3 és a májusi 22,9 százalék után júniusban is 21,2 százalékos volt a mértéke. A boltokban hónapok óta extrém árakkal szembesülnek a nyugdíjasok, akiknek olyan élelmiszerekre is kell költeniük, amelyek drágulása az általános infláció kétszeresét (az első negyedévben a háromszorosát) is elérte.
Ráadásul a magyar drágulási ütem európai összevetésben is messze a legmagasabb. A Nyuszet számításai szerint a nyugdíjas-infláció átlaga az első hat hónapban 25,1 százalék volt, vagyis máig 10,1 százalékos vásárlóerő-csökkenést szenvedtek el az idősek, hiába nőtt 208 ezer forintra az átlagnyugdíj. – A folyamatosan 25, majd 20 százalék fölötti infláció egész egyszerűen megeszi a nyugdíjakat, a rendszerváltás óta nem voltak ilyen nehéz helyzetben a nyugdíjasok – jelentette ki Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy nem lesz nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021 júniusában és 2022 júliusában), és már az sem biztos, hogy novemberben sor kerül a nyugdíjemelési korrekcióra. EKÖZBEN LENGYELORSZÁGBAN: Aki ennél kevesebbet keres, 14. havi nyugdíjat kap. A lengyel elnök pénteken írta alá a törvényt a 14. havi nyugdíj állandóvá tételéről Lengyelországban, a magyar nyugdíjasok szerint pedig hazánkban is szükség lenne hasonló intézkedésre - írja az Index.
A lap értesülései szerint Lengyelországban azok a nyugdíjasok lesznek jogosultak erre a kiemelt támogatásra, akiknek nyugdíja bruttó 2900 zlotyinál, tehát 248 ezer forintnak megfelelő összegnél alacsonyabb. Összeült a Nyugdíjas Parlament: Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke kifejtette: jelenleg a kormány a GDP 8 százalékát fordítja nyugdíjra, ezt az értéket kellene megnövelni ahhoz, hogy az intézkedést bevezethessék - erre már csak a Magyarországon kiemelkedően magas infláció miatt is szükség lenne. Egy közvéleménykutatás alkalmával a megkérdezett nyugdíjasok kiemelték: a legtöbbet gyógyszerre és ételre költenek, ruházkodásra pedig már szinte egyáltalán nem szánnak a havi keretükből. Mintegy 450 ezer embernek kevesebb, mint havi 120 ezer forintból kell gazdálkodnia. via Index

AKTUÁLIS:

Főoldal