RIASZTÁS!Golflabdányi méretű jég esik Magyarországon! Itt a gigavihar:RIASZTÁS! Durva SZÉLLEL ÉS JÉGGEL KÖZELEG a 100km/h vihar!!Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.24. szombat éjfélig! PÉNTEK: HIDEGFRONT, HEVES ZIVATAROK. Az esti órákban a nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte egyre többfelé alakulnak ki zivatarok, köztük (legnagyobb valószínűséggel az ország déli felén) heves zivatarok (akár szupercellák) kialakulása is várható.
A zivatarok várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, és az esti, éjszakai órákban fokozatosan kelet felé helyeződnek, miközben északnyugat felől stabilizálódik a légkör. A zivatarok várhatóan szombat reggelre északkelet felé távoznak. A zivatarok környezetében nagyméretű jégre (általában ~2-4 cm, helyenként >5 cm is), erősen viharos, károkozó széllökésekre (jellemzően ~60-90 km/h, helyenként >90-100 km/h), illetve felhőszakadásra (>20-50 mm, domborzattól függően akár villámárvízre) is számítani kell. Az időjárási helyzet, valamint a kritériumok teljesülése esetén főként a déli országrészben van esély a mai nap folyamán a piros riasztás kiadására is. Cseresznyétől diónyi, golflabdányi méretű jég potyogott a Mátrában. SZOMBAT: ELSZÓRTAN ZIVATAROK: Szombaton napközben a Dunától keletre elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az intenzívebb gócokat viharos széllökés (~60-70 km/h), felhőszakadás (lokálisan >20-30 mm), illetve jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.
Ma még főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet, máshol 25 fok közeli értékek lehetnek, majd a hidegfront hatására holnaptól már országszerte megszűnnek a magas középhőmérsékleti értékek.

AKTUÁLIS:

Főoldal