Na csak ez hiányzott! Pokoli hőség lesz: - Nem vicc, akár 50 fok is lehet Magyarországon EBBEN a hónapban:


Hajnal óta 52 mm csapadék hullott Encsen, de Budapest több kerületében is 30-40 mm eső zúdult le néhány órán belül. A katasztrófavédőknek még villamosról is kellett utasokat menteniük. A klímakutató szerint ugyan a mostani nagy esők nyár elején előfordulhatnak, de hosszú távon folytatódik Magyarország felmelegedése. Az ATV Híradó riportja: „Abból hogy a nyár elején csapadékosabb kicsit hűvösebb az idő, nem lehet következtetni arra, hogy az egész nyár ilyen lenne.
Megvan az esélye annak, hogy ugyanígy hőhullámok alakuljanak ki, illetve szárazabb periódusok is legyenek” – tette hozzá. A szakember szerint az előrejelzés technikája ugyan egyre fejlettebb, az időjárás viszont egyre kiszámíthatatlanabb. Így eshetett le Budapest egyes pontjain több mint negyven milliméter csapadék kora reggel óta. A klímakutató ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország felmelegedése ettől még gyorsabb, mint a Föld átlaga, de jelenleg globálisan is érdekes jelenségek figyelhetőek meg. „Egyszerre indult be egy El Nino jelenség és egyszerre volt rekordmeleg az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán, valamint az Északi-sark fölött. Ezeknek nagyon komplex az együtthatása, nagyon nehéz meghatározni, hogy mi lesz.
Az is lehet, hogy többféle időjárási jelenség fog küzdeni egymással” – tette hozzá. A professzor szerint hazánkban a mostani esőzések ellenére is borítékolhatóak lesznek az erős hőhullámok, olykor akár ötven fokkal is, melyet augusztus hónapra jósól.  A kutató szerint itthon olyan fafajok fognak eltűnni, mint a bükk és a lucfenyő. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal