Megszólalt a mentésirányító, aki nem küldött segítséget Gálvölgyi Jánosnak – Döbbenet, mit mondott


Ellenőrzést rendelt el a mentőknél Pintér Sándor belügyminiszter, azt vizsgálják, megfelelően képzettek-e a mentésirányítók. A vizsgálat oka Gálvölgyi János színművész esete, akihez először nem küldtek mentőt, mert nem ismerték fel nála az életveszélyt. A színészt lélegeztetőgépen tartották, tüdőembóliája volt.
Egy név nélkül nyilatkozó kardiológus szerint egy tüdőembóliás embert tilos mozgatni, bár ezt a hozzátartozók nem tudhatták. Az orvos szerint a mentésirányítónak fel kellett volna ismernie a tünetekből a nagy bajt. “Erre vannak kiképezve, tehát ezt fel kell tudni megfelelő és célzott kérdésekkel ismerni” – mondta. Nagy Sándor színész gyakran találkozik Gálvölgyi Jánossal, egy társulatban szerepelnek. “Jánossal másfél hete játszottunk együtt Hódmezővásárhelyen A legyen a feleségem című játékszines előadásban, és hát kicsattant az egészségtől és nagyon jókat beszélgettünk” – mondta. Mint ismert, a mentőszolgálat elmarasztalta a mentésirányítót, megállapították, hogy rosszul döntött. A téves döntés a rendőrség figyelmét is felkeltette: hivatalból indítottak nyomozást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt. A tapasztalt mentésirányító úgy gondolja, ebből az esetből nem lenne ügy, ha nem egy országosan ismert és népszerű személyről lenne szó. Mint fogalmazott:
“Szerintem nem. Úgy gondolom hogy a nagy nyilvánosság, a sajtóhírek rásegítettek erre a vizsgálatra.” Illés István szerint a mentésirányítókra óriási nyomás nehezedik, és sajnos az sem zárható ki ma Magyarországon, hogy egy beteg azért hal meg, mert nem tudnak hozzá időben mentőt küldeni. “Benne van a pakliban, igen, de természetesen mindig megpróbálják a legsürgősebb eseteket prioritásként kezelni. De mondom még egyszer: ha egyszer nincs szabad mentőegység akkor nem lehetséges az, hogy azonnal, vagy megfelelő időben odaérjen” – fogalmazott a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. Megkérdeztük a mentőket, hogy tudnak-e minden életveszélyben lévő beteghez azonnal kocsit küldeni. Levelükben erre konkrét választ nem adtak, azt írták, a mentés megbízható működése érdekében számos lépést tettek és tesznek. Továbbá azt tanácsolják mindenkinek, hogy súlyos esetben ne induljanak kórházba, hanem inkább telefonáljanak újra. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal