Gyász! Elment a csodálatos színészünk – A Vígszínház tudatta a tragikus hírt


A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban életének 81. évében elhunyt Szegedi Erika, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja. Balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá. A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra.
Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranoban. Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el. Királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is „Szerepről szerepre formálódva és fejlődve bizonyította be Szegedi Erika, hogy különleges lelki hőszabályozóval rendelkezik, amellyel a szenvedély és az érzékiség forróságától, egy belső permanens izzáson át a gúny vagy a gonoszság metsző hidegéig széles skálán képes megjeleníteni a legváltozatosabb nőalakokat.
Vérbő, szépasszonyt, szenvedély lázában emésztődő klasszikus figurát, gyermekien naiv butuska személyt, veszedelmesen ravasz perszónát, s ki tudná felsorolni még, hányféle karaktert, sorsot, életet.” – írta róla egy kritikusunk 1977-ben, pedig akkor még csak pályájának elején járt , de ez a jellemzés mindvégig igaz maradt rá. Utolsó vígszínházi szerepében, a 2012-ben bemutatott Monokliban is múlhatatlan derűvel sziporkázott, hol kisgyermekként, hol pedig fölényes, rafinált asszonyságként komédiázott. Férje Sára Sándor kiváló operatőrünk volt. Házasságukból egy gyermek született, Júlia – aki filmrendező.

AKTUÁLIS:

Főoldal