ÉLŐ: Most helyezik örök nyugalomra Vágó Istvánt


Ma délután 17 órától tartják Vágó István nyilvános búcsúztatását a budapesti Szent István parkban. A tervek szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke búcsúzik a legendás tévéstől, majd Verebes István színész-rendező a pályatársak nevében emlékezik műsorvezető kollégájára. Gyurcsány Ferenc beszéde Vágó István búcsúztatóján a Szent István parkban: „Kitűnő, okos, kellemes ember volt” A ceremónia után a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában is lesz egy zártkörű megemlékezés. 17:28 Verebes István lépett a mikrofonhoz, és könnyeit nyelve belekezdett: "Tudom, mit akarok elmondani, de nem biztos, hogy sikerül.
Két-három héttel Pista halála előtt kiváló napot töltöttünk együtt. Az életben a horizont nagyon abszurd, nem tudjuk, mi van a mennyben, mi van a pokolban, egyet tudunk, hogy van lét és van nem lét. Ezzel szembesültem, amikor Pista meghalt. Önök, akik összegyűltek, tudják, hogy ki volt Vágó István. Olyasmiről szeretnék beszélni, ami engem vonzott a barátságához. Minden képen mosolyog Pista, nekem pedig mindig egy készülődő mosolya villan fel előttem. Vidám ember volt, és amikor 40 év alatt bármikor találkoztunk, mindig ezt a várakozást éreztem, hogy nagyon jól érezzük majd magunkat. A barátságunk nem egyetértésen alapult, sok mindenben nem értettünk egyet: életmódunk, nyilvánosságban való részvételünk nagyon különbözött. De egyvalamiben nagyon egyetértettünk, abban, hogy az ember morális tartásának feddhetetlennek kell lenni. A humor, a jómodor és a tisztesség határozta meg a barátságunkat. Sokszor nem értettünk egyet, de ha egyetértettünk, az sem volt jó neki. Az igazamat ellenőrizni jártam vele össze, mert az ő alapossága ellenőrzött mindent. Nem a szórakozáshoz van szükségünk barátokra, hanem a túléléshez. Ha felhívtam, többet tudtam meg a világról, s hogy abban hogy kell viselkedni. Esendő, takarékos ember volt. Ha nem lett volna takarékos, az utolsó 10 évben éhen halt volna. Ha a lakásáról akartam telefonálni, nem szerette. Azt sem bírta elviselni, amikor virágot vittem a feleségének. Abban is különböztünk, hogy ő nagyon szerette a bort, én viszont ki nem állhatom. De most ezzel áldozom Vágó István emlékének, és az önök egészségére iszom" - majd megivott egy pohár bort, s elhagyta a színpadot. 17:10 Gyurcsány Ferenc kezdi a beszédet: "Kitűnő embertől búcsúzunk, okos, kellemes embertől. A tisztelői elköszönni jöttek Vágó Istvántól. Ha kérdeznénk, ki volt ő, nem tudnánk egyszerű választ adni. Sokarcú ember volt. Legtöbben televíziós személyiségként ismerték meg. De zenész is volt, nyelvzseni, szkeptikus, gyógyszerész vegyészmérnök és politikus. Egyetlen fordulat vagy elhajlás sem fedezhető fel az életében.
Ugyanaz volt az arca a baráti beszélgetésen, mint amit a nézők láttak a televízió képernyőjén. Kilenc nyelven beszélt, miközben írt arabul, törökül és hindiül. István a magyar beat-nemzedék gyermeke. Középiskolásként vett egy gitárt magának és elkezdett zenélni, amit aztán hosszú időre abbahagyott. Később egy baráti társasághoz csatlakozott basszusgitároként, és kitűnően zenélt a Favágókkal. Érzelmes ember volt, szeretett nevetni. Kíváncsi is volt, érzékeny és szenvedélyes is. Élvezte életének milliónyi pillanatát. Külkereskedelmi pályafutása hamar véget ért, majd 1976-ban Vitray Tamás felkérte, hogy vezesse a Van benne valami, című vetélkedőt. Ezt követte aztán 37 év televíziózás! Ez átívelt két rendszert, de mindig a műveltségi vetélkedők legjobb műsorvezetője lett. Kvízmesternek hívták, de ezt a kifejezés utálta. Nem volt Istenhívő. Nem akart megfelelni az új közhatalom elvárásának. 1994-től az akkori vezető liberális párt, az SZDSZ mellett tűnt fel rendezvényeken, de nem volt a párt tagja. 2010 után érkezett hozzánk, a DK-ba másokkal. Mi pedig kapaszkodtunk a tudásába. A Demokratikus Koalíció elnökségének tagja lett. Nélküle más lesz. Elveszik egy szín, egy mosoly, egy gesztus, egy tekintet. Nem ismerem azt az utat, amelyen elindult, azt sem tudom, van-e bármilyen út. Ég áldjon, Vágó István! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal