Figyelem!! Most jött az ORFK közlemény! Nagy a baj! Ha ilyen SMS-t kap nagyon legyen résen, mert rengeteg pénzébe fog kerülni!



Futárszolgálatnak adják ki magukat legújabb csalássorozatuk keretében az adathalászok, akik most bankkártyaadatokra vadásznak. Az Index beszámolója szerint a csalók olyan üzenetet küldhetnek e-mailben vagy SMS-ben, melyben azt írják, hogy meghiúsult egy csomag átadása a címzettnek, az ismételt kézbesítéshez pedig egy pár száz forintos díjat kell befizetni. Ehhez egy linkre kell koppintani vagy kattintani, mely egy űrlapot tölt be, ezen kérik az adathalászok az online fizetéshez kapcsolódó személyes információkat. 
Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapnak elárulta, hogy a csomagküldéssel kapcsolatos, futárszolgálatok nevében küldött adathalász üzenetek (e-mailek, sms-ek) kapcsán 2022. október 1-jét követően 12 büntetőeljárás indult csalás, illetve információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt. Arra vonatkozóan azonban, hogy szervezett csalásról van-e szó, jelenleg nem áll rendelkezésükre elegendő információ.
A rendőrség tippeket is adott annak érdekében, hogy felismerjük, illetve elkerüljük az adathalászok támadásait. a böngésző címsorában nem a szervezet hivatalos honlapjának internetes (URL) címe szerepel, hanem teljesen ismeretlen, a hivatalos oldal címére esetleg hasonlító más szöveg; az URL-címben https helyett csak http szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, illetve a felhasználó számítógépe és az oldal között létrejövő kommunikáció sem titkosított; a megbízható tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat a böngészők általában jelzik (általában kis lakattal), illetve zöld jelzéssel a böngésző címsorában.

AKTUÁLIS:

Főoldal