Ebben a pillanatban jött a tragikus hír! Elment a legnagyobb! Mély fájdalommal tudatjuk – Kossuth-díjas, hatalmas művészünket gyászoljuk!



A család az alábbi közleményt adta ki – „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ragályi Elemér, rövid ideig tartó, méltósággal viselt betegségben, a mai napon elhunyt. Kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát” A Kossuth- és Balázs Béla díjas operatőr ma hunyt el. Ragályi Elemér Budapesten, Rákosligeten született.
Nem művésznek, jogásznak szánták, ám ő mégis inkább operatór, vagy színész akart lenni. Annak is jelentkezett. Ám felvételije nem sikerült, ezért 1957-től a MAFILM stúdiójában világosított, de volt segédoperatőr, laboráns és felvételvezető is. Később felvették a főiskolára, és 1968-ban diplomázott operatőr szakon. Olyan hatalmas filmeken dolgozott, mint a Régi idők focija, Kakuk Marci, Bástyasétány 74, Szabadíts meg a gonosztól, Talpuk alatt fügyül a szél, Dögkeselyű, Ripacsok, Miss Arizona, Csók, anyu!, vagy A nagy generáció, no és a Herkulesfürdői emlék. 1991-ben az idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj sikerben is osztozott – A remény útjáért kapták, maley Xavier Koller svájci rendező munkája volt.
Az 1996-os Raszputyin filmnek is az operatőre volt, mely Emmy-díjas lett. 83 éves korában érte a halál. Távozásával pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Emlékét örökre megőrizzük – és művei is őrzik számunkra – szerencsére.

AKTUÁLIS:

Főoldal