ATYAÉG! Azt sejtettük, hogy kemény lesz az idei húsvét, de azt nem, hogy ennyire! Mutatjuk, mennyibe fog kerülni idén a sonka: - Lehidalsz!Hamarosan itt a húsvét, és bár a Magyar Húsiparosok Szövetsége biztosít róla, hogy lesz elegendő sonka, ami majd a magyar vásárlók asztalára kerülhet, a pénztárcánk még nem biztos, hogy felkészült az idei árakra. 35 – 40 százalékos áremelkedéssel kell számolnunk a tavalyi évhez képest. Kemény lesz az idei húsvét: mutatjuk, mennyivel drágulhat a sonka: Az óriási mértékű infláció és az élelmiszerárak rohamos növekedése mellett, jobb ha előre megfontoljuk idén húsvétkor mi kerül majd az asztalra, hiszen a húsvéti menü már közel sem jön ki annyiból, mint egy évvel ezelőtt.
A közelgő ünnep elmaradhatatlan része lenne a húsvéti sonka, már ha meg tudjuk fizetni. A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina az Index kérésére megerősítette, biztos, hogy lesz elegendő sonka az idei ünnepre: A boltok polcain lesz sonka, tagvállalataink felkészülten várják az ünnepi szezont Tehát azon nem kell aggódnunk, hogy nem lesz miből választanunk, azonban az már nagyobb kérdés, hogy a családi költségvetésbe, hogy fér bele az idei fogás. A különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal, követve az általános élelmiszer-infláció mértékét, kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor Közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin. Hozzátette, hogy “csupán” 40%-os drágulás annak köszönhető, hogy a kereskedők inkább kisebb árréssel kalkulálnak az idén, hogy ne rémisszék el (legalábbis teljesen) a vásárlókat. Hiszen, a főtitkár szerint, ha a teljes beszerzésiár növekedését vennék figyelembe, akkor ennél jóval nagyobb mértékbe, akár 50-60 százalékkal drágábban jutnánk csak hozzá a húsvéti sonkához a tavalyi árakhoz képest.
Bár elsősorban a magyar termékek vannak terítéken az idén is, különösen a magyar kiskereskedelmi egységek esetében, azért nemzetközi kereskedelmi láncoknál “nem elképzelhetetlen az import sonka térnyerése”, nyilatkozta a lapnak a MNKSZ főtitkára, aki szerint annak ellenére, hogy húsvétkor sonka és a tojás fogyasztása a magyar szokások része, külföldről sem okoz különösebb gondot beszerezni a különböző módon ízesített sonkákat. 2022-ben a sonka átlagos ára kilogrammonként 2304 forint volt, amiből akkor összesen 17,4 milliárd forint értékben kelt el 3,1 millió háztartás által. Összesen 7539 tonna sonka és füstölt húst fogyott el, ami háztartásokra bontva 2,5 kilogrammot jelent, így egy átlagos háztartás 5700 forint érték költött tavaly, olvashatók az oldalon a GfK Piackutató Intézet adatai. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal