Újabb földrengés rázta meg Törökországot, romokban minden, rengeteg a halott. ITT a felvétel, csak erős idegzetűeknek:Mint a Blikk is megírta, a török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett. A legerősebb rengések pillanatában 7,8-as erősséget is mértek. Erdogan török elnök délelőtt azt közölte: legkevesebb 912 halottja és 5385 sérültje van a hajnali törökországi földrengéseknek. A rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól.
A mentési munkálatokban mintegy 9000 ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget. A török vezető sajnálattal rámutatott, hogy nem tudják megmondani, meddig fog emelkedni a halottak és a sebesültek száma. Mindazonáltal az utórengések következtében további épületek omlanak össze. A török hírtelevíziók élő adásában dőltek romba lakóházak például Adana és Malatya tartományban is. A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba. Mehmet Muharrem Kasapoglu török ifjúsági és sportminiszter a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy az országban minden mérkőzést határozatlan időre elhalasztanak. Szíriában és Törökországban összesen 1500 körüli a halálos áldozatok száma hétfőn kora délutánig. Miközben a romok alatt rekedt emberek mentése zajlik és a világ több részéről is érkezik a segítség, Törökországot délelőtt fél tizenkettő körül (helyi idő szerint fél kettő) újabb hatalmas földrengés rázta meg.
A hajnali földrengésektől függetlenül a déli órákban újabb erős földrengést jelentettek Törökországból. Az AFAD helyi idő szerint 13 óra 24 perckor 7,6-os erősségű földmozgást észlelt a déli Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán látható térkép szerint a hajnali tragikus események után magyar idő szerint 11:24 perckor újabb hatalmas földrengés rázta meg Törökországot 7,7-es magnitúdóval. Az ábrán a fekete kör jelöli az új, nagy földrengés epicentrumát, a piros körök a hajnali nagy földrengés utórengéseit mutatják:

AKTUÁLIS:

Főoldal