Rendkívüli bejelentés – Súlyos szigorítás jön Szerdától, erre kell felkészülni 2023 Február 1-jétől!



Rendkívüli bejelentés – Jön a szigorítás Szerdától, erre kell felkészülni 2023 Február 1-jétől! Oroszország februártól nem szállít olajat az ársapkában részt vevő országokba. Putyin orosz elnök ma írta alá az erről szóló elnöki utasítást, az olaj és az olajtermékek egyaránt érintettek lesznek. A döntést ma jelentette be a Kreml, az utasítás első körben február 1-jétől csak a nyers olajat érinti majd, az olajtermékekkel kapcsolatos dátumról még később várható pontos döntés. A G7-országok, az EU-tagállamok és Ausztrália közösen írták alá az orosz olajról szóló ársapkát, amely december 5-vel lépett életbe.
A szabályozás értelmében az aláíró felek 60 dollárban maximálják a tengeri orosz olaj hordónkénti árát, visszafogandó az orosz profitokat. Az aláírók megtiltották az államaik területén működő biztosítócégeknek az árplafon felett forgalmazott olaj bármiféle biztosítását is. Az orosz válaszlépés előreláthatólag július 1-jéig lesz érvényben. A mostani orosz döntés nem volt előzmény nélküli, a Putyin-féle kabinet már korábban is jelezte, hogy ha az ársapka életbe lép, azt az orosz fél sem hagyja majd szó nélkül. Az ársapka körüli tárgyalásokat Szijjártó Péter külügyminiszter „szerencsétlenkedésnek” nevezte, ami helyett szerinte „sokkal értelmesebb dolgokkal is lehetett volna foglalkozni”. Az oroszok nemrég bejelentették, hogy erősen visszafogják az olajtermelésüket, mégpedig 5-7 százalékkal, ami napi 500-700 ezer hordót jelent, illetve a szankciók akár még egy váratlan pozitív fejleménnyel is járhatnak az ország számára.
Az ársapka létrejötte hatalmas erőfeszítésébe került az Egyesült Államoknak, szinte az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy sikerül-e egyáltalán időben aláírni az ehhez szükséges papírokat, ahogy az ársapka szintjében is roppantul nehezen sikerült csak egyezségre jutniuk az államok vezetőinek. A lengyel kormány például az aláírást megelőzően alig 72 órával állt elő azzal a kérésével, hogy a közösen megállapított 60 dolláros hordónkénti árat 30-ra csökkentsék, és hatalmas diplomáciai pávatánc árán sikerült csak meggyőzni őket újdonsült álláspontjuk módosításáról. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal