ITT VANNAK ORBÁN VIKTOR 2023-as ELSŐ RENDKÍVÜLI BEJENLENTÉSEI! - MILLIÓKAT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK JÖNNEK!A mai rádiós interjú az éjszakai, budapesti rendőrgyilkosság témájával kezdődött. A miniszterelnököt nem szokták ennyire friss témákról kérdezni, de most megtörtént. A miniszterelnök jól hallhatóan megrendülve beszélt az eseményekről. – Annyit tudunk mondani most, hogy együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr családja és családtagjai felé, gondoskodni fogunk róluk természetesen. Ebből is látszik, hogy veszélyes szolgálat a rendőri munka, meg kell őket becsülni és védeni is kell. Az is jó hír, hogy az elkövetőt elfogták, nem örül az ember, hogy arról hall az ember, hogy a rendőrök a fegyverüket használták, ugyanakkor jó hír, hogy amikor kell, használják, a biztonságunk érdekében.
Erről majd később kell beszélnünk. Sokkhatás alatt vagyunk, meg vagyunk rendülve. A rendőrgyilkosság ritka dolog, ami azt jelenti, hogy a rendőrök jól végzik a munkájukat, nem az van, hogy egy ilyen hírre megrántjuk avállunkat, hogy ez mindennapos – mondta a szokottnál kevésbé összeszedetten a miniszterelnök. A későbbiekben az infláció és a migráció veszélyeiről beszélt Orbán Viktor, kifejtve, hogy a veszélyekhez két módon lehet viszonyulni: sündisznó módjára viselkedünk, tüskékkel kifelé védekezünk, ami normális magatartás, de önveszélyesstratégia is, mert megbénít. Látok országokat meg vezetőket, akik így reagálnak, megdermednek. Lehet, hogy veszélyek vannak, de Magyarország nem hagyja magát. 2022 azért volt a szívemnek kedves év, mert Magyarország minden veszélyre aktívan reagált. Nem megdermedünk, nem megúszni akarjuk, hanem védvonalakat építünk, válaszokat dolgozunk ki – mondta. A szankciós politikáról is szó volt: Brüsszelbe nem úgy megyek ki, hogy megpróbálom megfordítani a nagy államok véleményét, Magyarország ereje ehhez kevés, értelemszerűen az enyém is.
A kártételt tudom csökkenteni, megvédeni Magyarország érdekeit. A következőkben szerintem tovább folyik majd a szerencsétlenkedés Brüsszelben, folytatódik a szankciós politika. A németekkel kapcsolatban ért egy kultúrsokk, én úgy nőttem fel, hogy a német az igen, a német az precíz, az mérnök, az kiszámolja, nem kapkod, tudja mit csinál. Most nézem, hogy német elnöke van a brüsszeli bizottságnak, ezek aszankciók el vannak szúrva, el vannak kalkulálva, szakmai szempontból nincsenek kiszámolva. A német mérnöki precizitásból fakadó német válságkezelésbe vetett hitem is jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Ott most elképzelhetetlen, ami itthon van, a rezsivédelem, mert az pénzbe kerül, azt valakitől el kell venni, ahhoz erősnek kell lenni, mert a pénzt ehhez be kell gyújteni, onnan, ahol van. itthon szerencsére az érintett cégek ezt megértik, de nyugaton nincs meg ez az erő a kormányokban – mondta aminiszterelnök. a legnagyobb vesztese ennek az egész konfliktusnak, ami létrejött, az Európa. Erasmus: Aki az Erasmusra készül, készüljön úgy, ahogy eddig. Magyarország nem hagyja magát, nem fogjuk megengedni, hogy elvegyék a lehetőséget a diákoktól, majd a brüsszeliekkel megegyezünk, vagy ha nem, akkor a költségvetés ki fogja ezt fizetni, hiszen nem nyaralni mennek, hanem tanulni, és nemzeti érdekünk, hogy tanult fiataljaink legyenek, a fiataljaink tehetségében rejlő erőforrásról nem fogunk lemondani.
Miféle emberek ezek, lehet, hogy van Brüsszel meg magyarország kzött vite, de miféle emberek, akik más gyerekén akarnak bosszút állni? – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az összes brüsszeli konfliktus abból fakad, hogy Brüsszel nem akarta, hogy nemzeti kormány legyen, de a magyarok másképp döntöttek. De a pénzügyi tartalékaink történelmi csúcson vannak, hisz a rezsivédelmi alap pénzét össze kell gyűjteni. Magyarországot nem lehet pénzügyileg sarokba szorítani, boldogulunk mi nélkülük is, persze velük könnyebben boldogulnánk, de azt gondolni, hogy nélkülük nem kell fel a nap… ez a frusztráció vezetett idáig, azért ütik a gyerekeinket, mert a kormánnyal nem mennek semmire – mondta Orbán, aki szerint vannak nehézségek a magas energiaárak miatt, komoly kihívást jelent a cégek vezetői számára, dolgozniuk kell, hogy kivédjék a helyzetet, de a magyar tőketulajdonosk elég tehetségesek ahhoz, hogy megoldják ezt. A magyar kormány is megteszi amit, kell, kisávállalkozóükat segít, gyármentő program is van – sorolta Orbán. 2023 feladata is a munkahelyek megvédése lesz. A bérekről nem a kormány dönt, hanem a gazdasági élet szereplői, a munkavállalók és munkaadók megegyeznek a minimálbérről és a kormány csak kihirdeti. A 2022-es és 23-as évet együtt tekintve a bérek a reálértéküket tekintve is nőni fognak, én úgy látom, mondta a miniszterelnök.
Aktív válságkezelők vagyunk, a kormány ambiciózus, a kormányt sok mindennel lehet vádolni, nem is hibátlan, de egy dologgal nem lehet vádolni, hogy lusta. a kormány dolga, hogy folyamatosan bizonyítsa az egész közösség előtt, hogy ez egy komoly ország, tehát ambiciózus célokat kell kitűzni. Az első ilyen cél, hogy az infláció mértékét egyszámjegyűre kell leszorítani az év végére. Ezt közöltem a jegybankelnökkel és a pénzügyminiszterrel is, hogy ez a kormány és Magyarország elvárása. A második vcél, hogy Magyarországnak növekednie kell 2023-ban is.

AKTUÁLIS:

Főoldal