Itt van Orbán sokkoló friss beszéde: rosszabbul fogunk élni.. össze kell húzni a gatya madzagot. Ezek a megszorítások várhatnak ránk idén, 2023-ban:



Orbán Viktor kedd délelőtti beszédében szokatlan dolgot tett: szembenézett a valósággal, és elkezdte felkészíteni a választóit is. Ebből a gödörből bizony nem fogunk kijönni anélkül, hogy ne éljünk egy kicsit rosszabbul. Arról persze nem beszélt, hogy jelentős részben pont azért kerültünk ennyire mélyre, mert azt utóbbi években túlnyújtózkodtunk a takarónkon. Ugyan a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című rendezvényen tartott beszédében volt pár optimista mondata is, de azért alapvetően inkább a borús valóságot ismertette:
Olyan energiaválságba kerültünk, amiben a korábbi modellek nem használhatóak; saját mentőcsónakot kell építeni a magyar gazdaság számára, ami egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól, és képes fenntartani a magyar cégek működését; az energia, az infláció és a kamatok a magyarokat is sújtani fogják; elő kell teremteni valahonnan 10 milliárd eurót, azaz nagyjából 4000 milliárd forintot a költségvetésben; nem lehet csökkenteni a tb- vagy más járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni. Mindezek reális helyzetértékelést mutatnak a kormányfő részéről, de a meglepő őszinteségen túl egy nagyon fontos elem kimaradt. A Fidesz módszeresen elfeledkezik arról, hogy a más országokhoz képest súlyosabb gazdasági tünetek (nagyobb infláció, magasabb kamatok, hiányjelenségek, erősebben zuhanó devizaárfolyam) alapvető oka, hogy hosszú éveken át túlnyújtóztunk a takarónkon – írja a Telex.
Erősen növekedett a magyar gazdaság, és ezt a növekedést a nagyon alacsony kamatok, a rengeteg uniós forrás, az ennek nyomán államilag támogatott hitelek csak fújták és fújták fölfele. Most pedig már látszik – bármennyire is nehéz ezzel szembesíteni a lakosságot, de a kilábalást valójában csak az hozhatja el, ha most rosszabbul fogunk élni. - Telex./ Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal