Hatalmas bejelentés: Így kaphat 400 ezret februárban egy átlagnyugdíjas – Mutatjuk!A nyugdíjellátásról szóló törvény és az infláció hatalmas mértéke miatt jelentős mértékű nyugdíjemelésre kell számítania az időseknek janurában, februárban pedig a 13. havi nyugdíjat emelni fogják. A Világgazdaság szerint jövő évben elérhető lesz a korábbi álomhatár, lesz, akinek 200 ezer forint “átlagnyugdíjat” fog kivinni a postás. A magyar kormány még csötörtökön a közösségi oldalán jelentette be egy rövid poszt keretében, hogy januárban újabb nyugdíjemelés várható, ezzel szeretnék megvédeni a nyugdíjasokat a “szankciós infáció” hatásaitól. De mit jelent ez pontosan?
A nyugellátásról szóló törvény úgy szól, ha a fogyasztói árak növekedése legalább egy százalékponttal meghaladja az éves januári nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell fizetni. Mivel idén az infláció év közben a vártnál magasabban alakult, és év közben is pótlólagos emelésekről döntött a kormány, ezért a nyugdíjak az év eleje óta már 14 százalékkal emelkedtek. Az sem elhanyagolható, hogy az átlagnyugdíj mértéke is tovább nő: a jelenlegi 172 ezer forintról 179 ezer forintra emelkedik. Mint a Világgazdaság szerint, ha a magyar kormány a magas inflációhoz mérve emeli tovább a nyugdíjakat, akkor januártól 200 ezer forint fölött lehet az átlagnyugdíj Magyarországon. Farkas András nyugdíjszakértő a lap érdeklődésére erősítette meg, hogy ez lehetséges forgatókönyv lenne az Orbán-kormány részéről. Szavait arra alapozta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban még azt mondta, 13 százalékos fogyasztói áremelkedési ütem várható, tehát ennyivel emelni kellene a nyugdíjakat jövőre.
A tárcavezető októberben mondta, hogy jövő évben 13 százalékos infláció várható, ez pedig – az inflációkövető nyugdíjellátási törvény értelmében – hasonló mértékű nyugdíjemelést jelenthet. Még azonban az új, ezzel kapcsolatos elemzést nem publikálták, utóbbi decemberben kerül ki a jegybanktól. A nyugdíjemelésnél a kormány majd ezt a decemberi inflációs jelentést veszi alapul. Februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj is, ami a fentiek szerint egy “átlagnyugdíjas” esetében is 200 ezer forint lehet, így a havi nyugdíjjal együtt 400 ezer forint lehet az utalás. Forrás:kiskegyed.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal