1 Perce jelentették be!!! Búcsúzzunk el a megszokott életünktől: rengeteg hely bezár Február 1-től!



Búcsúzzunk el a megszokott életünktől: rengeteg hely bezár: Önkormányzati válságstábok álltak össze az ország egész területén, polgármesterek, képviselők próbálják kitalálni, hogyan tartsák életben a gáz- és villanyszámlák alatt roskadozó városaikat. Ahogy egyikük fogalmazott: „itt most szó szerint a lét a tét.” Az elszabadult energiaárak ugyanis a közvilágítást, munkahelyek százait, óvodák és iskolák működését veszélyeztetik. Szeptember elején még attól volt hangos a sajtó, hogy az idei adventi időszakban a legtöbb városban nem gyönyörködhetünk a karácsonyi fényekben. Pár hét alatt azonban világossá vált, a csillogó hópelyheknél sokkal nagyobb árat kell fizetni településeinknek.
Uszodák, sportcsarnokok zárnak be hosszú hónapokra, kisvárosi színházak kénytelenek lemondani az előadásaikat, valahol rendelőintézetek zárják be hamarabb a kapuikat. A közösségi tereket elkaszálták, alig lesz hol összegyűlni, ünnepelni, beszélgetni. Intézkedések a túlélés érdekében: Olyan időket élünk, amikor választani kell: élményfürdő vagy fűtött óvodák, bábelőadás vagy idősellátás. Ilyen helyzetben a településeknek működőképességük megőrzése érdekében nincs más választásuk, mint meghozni a legnehezebb döntéseket is – és nemcsak Miskolcon, hanem országszerte így van ez – válaszolta lapunk megkeresésére a miskolci polgármesteri hivatal. – Tízszeresére drágult a gáz, nyolcszorosára a távfűtés, ötszörösére az áram, és erről nem az önkormányzatok, nem Miskolc város vezetése tehet, és ezekre az áremelkedésekre nincs is ráhatása, mivel ezek kormányzati hatáskörbe tartoznak. Megoldani, kezelni viszont az önkormányzatoknak kell a krízishelyzetet kényszerűen drasztikus intézkedésekkel a túlélés érdekében.
Ilyen például a Barlangfürdő működésének szüneteltetése is – osztották meg. Valamennyi önkormányzat az elmúlt hetekben keményen dolgozott saját túlélőcsomagján. A polgármesterek nem csak az energiaszolgáltatók felé tartoznak elszámolással. A kormány alig két hete jelentette be: kiadáscsökkentő „menedzsmenttervet” vár az önkormányzatoktól. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az elsők között jelentette be, hogy készek stadionjukat is leállítani. „Az nem fog menni, hogy miközben szinte szó szerint a lét a tét, legyen olyan sportszövetség, amelyik villanyvilágítás mellett akar januárban bajnoki mérkőzéseket játszatni a csapatokkal, gázzal fűtött pályákon. Ez ma elviselhetetlen teher az országnak, vállalhatatlan a településeknek és a kluboknak. Döntéseink tehát a stadiont, de ha kell a sportcsarnokot is érinteni fogják” – mondta. – Székesfehérváron a képviselő-testület ma rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalta meg és fogadta el az elmúlt hetekben lefolytatott egyeztetések és a megjelent szabályozások ismeretében összeállt javaslatcsomagot a háború és a szankciók miatt kialakult energia-árrobbanás okozta válsághelyzet kezelésére szolgáló intézkedésekről.
Ennek keretében az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, valamint a városi és városgondnoksági fenntartásban működő létesítmények nyitva-, illetve zárvatartásáról tárgyaltunk. Emellett megerősítettük azoknak a döntéseknek a folytatását, amelyek a város szociális és társadalmi támogatási programjaihoz, valamint a létfontosságú intézményhálózat működtetésének biztonságához (bölcsődék, óvodák, bentlakásos szociális intézmények, háziorvosi rendelők) elengedhetetlenül szükségesek – nyilatkozta a Blikknek a székesfehérvári polgármester. Az áremelkedések miatt a kormány szükségesnek tartja, hogy egyedi egyeztetések induljanak az önkormányzatokkal. A helyi vezetőknek többek között a város tartalékairól és a megnövekedett költségek fedezetéről kell nyilatkozniuk a napokban. A tárgyalások levezénylésére Balla György miniszteri biztost nevezték ki. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal