Ön is átesett már valamilyen koronavírus-fertőzésen? HA IGEN, ETTŐL A HÍRTŐL SOKKOT FOG KAPNI!



Új kutatás igazolja: komoly, hosszú távú egészségügyi konzekvenciái vannak annak, ha valaki elkapja a koronavírust. A véráramba is bekerültek, komoly fertőzéseket okozva. Kutatói berkekben régóta evidenciának számított, hogy összefüggés mutatható ki a koronavírus-fertőzés és a bél mikrobiomjának (vagyis a bélben megfigyelhető mikroorganizmusok rendszerének) negatív változása között. Abban viszont, hogy a jelenséget tényleg a fertőzés okozza-e, vagy a legyengült bélrendszer következménye, s inkább a nem megfelelően működő immunrendszer tette sebezhetővé a betegeket, hosszú időn keresztül nem jutottak dűlőre a szakemberek.
Most egy friss amerikai kutatás igyekszik eldönteni a kérdést. A New York-i Grossman School of Medicine tudósai 96 olyan férfit és nőt vizsgáltak meg, akik 2020-ban koronavírus-fertőzés miatt kerültek kórházba. Minden páciensnél megfigyelték, hogy a bélbaktériumok populációi más jellemzőkkel bírnak, mint az egészséges embereknél. Kiváltképp azon betegek esetében volt ez szembetűnő, akiket a kórházban antibiotikumkúrában is részesítettek. A bél mikrobiomjának sokszínűsége megszűnt, s a betegek negyedének bélrendszerében egyetlen típusú baktérium vált dominánssá. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok azonban megszaporodtak, ami minden bizonnyal a Covid-járvány első szakaszában gyakori antibiotikum-használatra vezethető vissza. A szóban forgó baktériumok a vizsgálati alanyok egyötödénél a véráramba is bekerültek, komoly fertőzéseket okozva. Befolyásolja a mikrobák egészséges egyensúlyát „Eredményeink azt sugallják, hogy a koronavírus-fertőzés közvetlenül befolyásolja a bélben lévő mikrobák egészséges egyensúlyát, tovább veszélyeztetve ezzel a betegeket.
Most, hogy feltártuk ennek a bakteriális egyensúlyhiánynak a forrását, az orvosok jobban be tudják azonosítani azokat a koronavírusos betegeket, akiknél a legnagyobb a kockázat a másodlagos véráram-fertőzésre” – összegzik eredményeiket a Grossman School of Medicine kutatói a Nature Communications nevű tudományos folyóirat hasábjain. Leszögezik továbbá, hogy mivel a páciensek különböző típusú kezelésekben részesültek, a kutatás nem tudta teljeskörűen figyelembe venni az összes olyan faktort, mely szerepet játszhatott a mikrobiom egyensúlyának megbontásában, valamint a vizsgálati alanyok betegségének romlásában. A szakemberek a közeljövőben arra a kérdésre keresik majd a választ, miért kerülnek ki bizonyos mikrobafajok nagyobb valószínűséggel a bélből koronavírus-fertőzés esetében. Forrás/ Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal