Nagy baj van! ITT a hatalmas pofon! Több százezer nyugdíjas megélhetése van veszélyben!!!



Padlóra küldi a nyugdíjasokat az infláció, az elszálló rezsiköltség és az élelmiszerár. A legtöbb nyugdíjas alig jön ki a pénzéből, a hirtelen jött nagyobb kiadások pedig nyomorba döntik őket. Óriási bajban vannak az idős magyarok, nem elég mindenre a nyugdíjuk. Az Eurostat adatai rámutattak: 2021-ben az egyedül élő 65 év felettiek 43,4 százaléka egyáltalán nem tudott volna megbirkózni egy váratlan kiadással. A statisztika szerint 2017-ben, ’18-ban és ’19-ben ez az arány még 31-33 százalék körül mozgott, 2020-ra viszont a 65 év feletti egyedülállók 46,5 százalékát érintette a probléma.
A helyzet pedig folyamatosan romlik, hiszen a nyugdíjas termékkosár inflációja októberben 23,6 százalékon állt, szemben a teljes népességre vonatkozó 21,1 százalékos fogyasztóiár-index-el. Több százezer nyugdíjast döntene nyomorba egy hirtelen jött, váratlan kiadás. Több százezer magyar nyugdíjas nem tudná kifizetni, ha hirtelen elromlana valamelyik háztartási gépe, vagy javíttatni, cseréltetni kellene valamit. A nyugdíjat így is nehezen osztják be, ám egy hirtelen jött kiadás esetén el kellene gondolkodniuk azon, hogy mire jusson pénz az adott hónapban. Az élelmiszerek drágulása is a nyugdíjasoknak fáj a legjobban. A Pénzcentrum cikkében arra is kitért, hogy a KSH adatai szerint októberben az élelmiszerek 40 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, ám a nyugdíjasok által preferált termékekre vetítve a drágulás 41,5 százalékos volt. Mindezek padlóra küldhetik a nyugdíjasokat, és a rezsiköltségek még fel sem merültek. A szakemberek szerint sem elég ez a nyugdíj, havonta kellene emelni.
Farkas András nyugdíjszakértő szerint például egyszeri juttatás helyett havi nyugdíjemelésre lenne szükség Magyarországon. A szakember úgy véli, úgy lehetne kivédeni a nyugdíjasinflációt, hogy havonta korrigálják az inflációval a nyugdíjakat. Ugyanis jelenleg utólagos emelést kapnak az idősek, ami nehéz helyzetbe hozza őket. Emellett a szakember azt javasolta, hogy a következő, januári emelés mértékét ne alul, hanem felültervezzék az inflációhoz képest. Egymillió magyar nyugdíjas 148 ezer forintnál is kevesebbet kap. Farkas András szerint a novemberi emeléssel az átlagnyugdíj valahol 174-176 ezer forint között lehet, azaz átlagosan 7 ezer forint az emelkedés. Viszont a nyugdíjak mediánértéke 148 ezer forint körül van, s nagyjából egymillió magyar nyugdíjas lehet, aki ennél az összegnél is kevesebbet nyugdíjat kap havonta. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal