Hivatalosan is bejelentették a miniszterváltást! Ez hihetetlen, mindenkit meglepett! Ő lesz az ÚJ MINISZTER! - (Videó!)



Hivatalosan is bejelentették a miniszterváltást: Palkovics László megy, Lantos Csaba jön! Miért Lantos Csabát kérte fel a kormányfő és mi lesz a TIM egyéb területeivel? Arra a kérdésre, hogy miért Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök az Energetikai Minisztérium vezetésre, Gulyás azt mondta: azért rá esett a választás, mert „kiváló menedzser képességekkel rendelkező közgazdás”, aki az elmúlt években komoly tekintélyt, elismertséget vívott ki Magyarországon és vele a kormány is erősödni fog.
Emellett hozzátette, hogy Lantos az energetika terén a MET Csoporton keresztül komoly tapasztalatokat szerzett. Arra a kérdésre, hogy a megszűnő Technológiai és Ipari Minisztériumból mely területek hova kerülnek, azt mondta Gulyás, hogy uniós szabályok miatt Paks II. felügyelete eddig és ezután is elkülönült lesz a Paks I.-től (amely az MVM-hez és azon keresztül Palkovicshoz tartozott), ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél marad a Paks II. projekt. A TIM-ből az ipari területek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, a közlekedési területek Lázár János építési és beruházási miniszterhez, a felnőttképzés és az innovációval összefüggő területek pedig Csák János kulturális és innovációs miniszterhez kerülnek. Jöhet a szélenergia fordulat:
Arra a kérdésre, hogy a szélenergia kapcsán a kormányon belül is voltak feszültségek, erről Orbán Viktor kormányfő is beszélt a parlamentben, így Palkovics László távozásával mi várható, Gulyás úgy reagált: az uniós szabályozás és a kormány tervei ezen a téren egybevágnak, mert ahhoz, hogy az uniós helyreállítási programból forrásokat tudjunk lehívni, például a szélernergia szabályozásának megváltoztatására is szükség volt. Ezt a munkát a kormány előkészítette a mostani miniszterváltástól függetlenül is – tette hozzá.Ezután kiemelte: Lantos Csaba a kormányfő felé jelezte, hogy álláspontja szerint „a szélenergiát előnyben kell részesíteni” és Gulyás szavai szerint „a miniszterelnök ezzel együtt kérte fel miniszternek”. Családi otthonfelújítási támogatásról egyeztettek. Kormánydöntés még nem született, amit megszületik bejelentik, de valamilyen formában biztos marad majd. Ki Lantos Csaba energetikai miniszter? A most frissen kinevezett miniszterrel tavasszal készített testvérlapunk, a Pénzcentrum karrierút-interjút az Első Yard című podcast sorozatban. A teljes helyreállítási hitelt kérheti Magyarország hálózatfejlesztésre. Az eseményen kérdést kapott a miniszter a napelemes hálózati csatlakozások blokkolására, miközben a Gyármentő programban éppen megújuló energiás fejlesztéseket is támogatnak. A csatlakozási, pontosabban betáplálási stop kapcsán Gulyás jelezte, hogy a jelenlegi beépített naperőművi kapacitás (kb. 3400 MW) kétszeresére van beadva igény, ami komoly kihívásokat jelent a hálózat stabil működésére.
Ezért új információként Gulyás úgy fogalmazott, hogy a „helyreálltási program hitel alapját teljes egészében” erre tervezi fordítani a kormány, így tehát a hálózati rugalmasságra, kapacitások bővítésére, és feltehetően erőművi kapacitások bővítésére. Azt is jelezte a miniszter, hogy éppen akkor fontos a tárolásra alkalmas akkumulátorok telepítése is, ha a cégek nem tudnak betáplálni a hálózatba. Palkovics László nem vállalta tovább. Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondása kapcsán érdemes megemlíteni, hogy távozása az Orbán-kormányok esetében példa nélküli, hasonló miniszteri lemondásra eddig nem volt eset (államtitkári szinten emlékezhetünk lemondásokra). Jellemzően más tisztség vállalása miatt kerültek ki a kormányból kormánytagok (mint például Novák Katalin, Trócsányi László). Lantos Csaba lesz az energetikai miniszter. Lantos Csaba üzletember 1989-2000: a Creditanstalt csoportnál az értékpapír kereskedelmet irányította és a befektetési alapkezelőt is vezette, 1997-től az egész csoportot irányító befektetési bank (a CA IB Értékpapír Rt.) vezérigazgatója. 2000-2007: az OTP Bank Rt. vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja. 1990-2011: a Budapesti Értéktőzsdét alapító Tőzsdetanács tagja, a BÉT Felügyelő Bizottságának elnöke. 1993-2015: a KELER igazgatóságának elnöke. A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, volt elnöke. 2007 óta saját befektetéseit irányítja, többek között az egészségügy és az élettudományok területén aktív. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja, jelenleg a 4iG tanácsadó testületének a tagja. A Bolyai-díj egyik alapítója. Lemondott Palkovics László. Palkovics László ipari miniszter lemondását Orbán Viktor elfogadta. Az új energetikai minisztérium megalakulását a követően a miniszter nem vállalja majd a tárca irányítását. A TIM teljesen megszűnik, feladatait szétosztják a Gazdaságfejlesztési, az Építési és Beruházási, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium között. Új Energetikai Minisztérium alakul, amit Lantos Csaba vezet majd, a tárca feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz.
Azt is mondta Gulyás, hogy az, amit jelenleg az Energiahivatal lát el feladatokat, és uniós irányelv alapján nem kell kötelezően egy független hivatalnak ellátnia, azokat a feladatokat is átveszi majd az új Energiaügyi Minisztérium. Jelezte, hogy az új tárca a jelenlegi TIM jogutódjaként fog felállni várhatóan december 1-jén, és a tárcánál a miniszterhelyettesen és a közigazgatási államtitkáron kívül két államtitkár lehet majd, az egyik az energetikai, a másik pedig a környezetvédelmi.

AKTUÁLIS:

Főoldal