Sokan bukják el a napokban EZÉRT a TB-t és nem is tudnak róla: Adjátok tovább! – Nagyon fontos!!Sokan bukják el a napokban a TB-t és nem is tudnak róla: adjátok tovább! – nagyon fontos! Idén év elején is rengeteg diák fejezte be a felsőfokú tanulmányait, arra azonban kevesen gondolnak, hogy márciusban a diákigazolvány lejártával a biztosítási jogviszonyuk is megszűnik. A napokban pedig lejár a türelmi határidő, akiknek nincs munkájuk, vagy nem tanulnak tovább, azoknak már maguknak kell majd fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t. Minden évben diákok tízezrei végeznek a felsőoktatási vagy egyéb tanulmányaikkal, de sajnos nem mindenkinek sikerül könnyedén és gyorsan elhelyezkedni, így közülük sokan hónapokig munkanélküliként tengetik napjaikat.
Rossz hír, hogy a türelmi idő május 16-tól lejár, május 16-tól nekik már saját maguknak kell fizetni a TB-t vagyis a saját társadalombiztosítási járulékukat minden hónapban be kell fizetniük. UTÁNAJÁRTUNK MIT KELL TENNI: A TB fizetés mindenkinek kötelező ez alól nincs kibúvási lehetőség, akkor is kötelező ha szinte soha nem vagyunk betegek és soha nem járunk orvoshoz!Aki iskolába jár vagy dolgozik, nincs teendője, mert levonják a munkabéréből illetve az iskolásoknál is be van fizetve.Amikor megszűnik a tanulói jogviszony vagy munkanélkülivé válunk onnantól kezdve a TB-t magunknak kell fizetnünk minden hónapban! 2022-ben havonta 8.250 forint (280 forint/nap), melynek havi díja pontosan 250 forinttal több, mint amennyit a tavalyi évben kellett fizetni (2021-ben 8.000 forint forint volt a TB járulék mértéke). Pontosan mikor is kell elkezdeni fizetni? A 45 napos türelmi határidő 2022. május 16-án lejár, vagyis a március 31.-én lejárt diákigazolvánnyal rendelkezőknek május 16. után fizetni kell!
Sajnos nagyon kevesen tudnak róla, ezért nem fizetik és azután meg jön a nagyon kellemetlen meglepetés..ugyanis a TB-t mindenkinek KÖTELEZŐ FIZETNI! Ha eddig nem fizettél visszamenőleg is behajtják! Május 16-tól kötelesek maguknak fizetni a társadalombiztosításukat. Hol és hogyan kell befizetnem a TB-t? A határidő lejártát követően még 15 napig lehet jelezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a járulékfizetési kötelezettséget.A bejelentéséhez szükséges adatlap (T1011) letölthető az adóhatóság honlapjáról, vagy beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain.Ezt a nyomtatványt a postán, személyesen, vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül tudjuk eljuttatni a NAV-hoz. A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig. A cikk a www.penzcentrum.hu cikke alapján készült.

AKTUÁLIS:

Főoldal