RENDKÍVÜLI! Jöhet végre a négynapos munkahét Magyarországon? Olyat mondott a kormány ezzel kapcsolatban, amire senki nem számított:



A négynapos munkahét is terítékre került mostanában, mivel így is lehetne spórolni a rezsin. Egyre több országban próbálják ki a négynapos munkahetet, ami Magyarországon is enyhíteni tudná valamilyen szinten a rezsigondokat. Nyugat-Európában már régóta alkalmazzák ezt a modellt, a cégek többnyire csökkentik a munkaidőt, a fizetést viszont ugyanannyi marad. A képlet valóban egyszerű: a munkavállaló négy napot dolgozik, és igyekszik a maximumot kihozni magából, a maradék három napot pedig a pihenésre, feltöltődésre szánhatja.
A magyarországi nagyvállalati szektorban elsőként a Telekom tett kísérletet az új munkarend bevezetésére. Négy csapat tesztjelleggel július és október között négynapos munkarendre állt át. A kísérleti projekt ideje alatt a csapatok változatlan alapbér mellett dolgoznak, ahol különösen fontos a munka megszervezésének kérdése és a tapasztalatgyűjtés. A Telekomot kereste az ATV Híradója, de az eredményt még nem akarta megelőlegezni a cég, mivel még tart a teszt. A négynapos munkahétről eddig eltérőek a tapasztalatok: sok helyen visszaesett a teljesítmény, máshol pont ellenkezőleg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik Kormányinfón ugyebár bejelentette, hogy a kórházak és bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztást az állami helyeken – így itt maximum 18 fok lehet télen.
A rezsin természetesen úgy is lehetne spórolni, hogy Magyarországon is kipróbálnák a négynapos munkahetet, csak néhány helyen, kísérleti jelleggel. Az ATV így rákérdezett erre is, hogy gondolkodnak-e a minisztériumok azon, hogy ezt bevezetik, de azt válaszolták, hogy ez a téma jelenleg nincsen a kormány napirendjén. Gulyás Gergely anno kijelentette, hogy az állami helyeken szükség van az ott dolgozók személyes jelenlétére, így nem támogatják az otthoni munkát, vagyis az úgynevezett home-office-t sem. A rezsiemelkedés miatt most rengeteg cég gondolkodik el azon, hogy ugyanúgy, mint a pandémia alatt, visszahozza a home-office-t, ami valóban sikeres volt. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal