RENDKÍVÜL FONTOS! KÖZLEMÉNYT ADOTT KI A NÉBIH! Mindenki érintett, aki élelmiszert halmozott fel!



Élelmiszer-felhalmozók, figyelem! Fontos üzenetet küldött a Nébih! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeszedte, hogy melyek azok az ételek, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót? Ez most különösen aktuális, miután sok ember extrém mennyiségű élelmiszert halmoz fel otthon. Hol a helye? Hűtőben vagy hűtőn kívül? A tejtermékeket, a húsokat és a tojást mindenki a hűtőszekrényben tartja, de vajon mi a helyzet a többi élelmiszerrel?
Melyek azok, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót?
Hűtőben a helyük: bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok
bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok
saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli
bogyós gyümölcsök
gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)
felvágott dinnye
krémes sütemények
főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka)
Azokat az élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe tegyük, hanem inkább hátrébb, hiszen azokat az élelmiszereket kell előbb elfogyasztani, amelyek már régebb óta a hűtőszekrényben vannak.
Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:
Citrusfélék
banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs
cukkini, padlizsán
burgonya, uborka
vöröshagyma, fokhagyma
paradicsom, paprika
dinnyefélék
hagyományos nyers füstölt sonka
méz
kávé
olaj
kenyér
Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk készételek válogatott, tisztított gyümölcsök, blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek, zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva. darált mák, dióbél.
Annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal