Szülők vigyázat! Ártalmatlannak tűnő vírus terjed pár hete hazánkban! Óriási a szülő felelőssége! Ha EZT a 2 tünetet tapasztalja a gyermekén azonnal induljon vele a kórházba! Többnapos kórházi kezelésre lehet szükség! Feltétlenül tájékozódjon! Felnőttre is veszélyes!ÁRTALMATLANNAK TŰNHET, DEHA ILYET TAPASZTAL A GYERMEKÉN AZONNAL VIGYE ORVOSHOZ, NE VÁRJON VELE ÓRÁKAT! EZEKET A TÜNETEKET MINDENKÉPPEN FEL KELL TUDNIA ISMERNI! ÁRTALMATLANNAK TŰNHET DE A ROTAVÍRUS SÚLYOS KISZÁRADÁSHOZ, AKÁR TÖBBNAPOS KÓRHÁZI KEZELÉSHEZ VEZETHET. MI AZ A ROTAVÍRUS? A rotavírus egy apró kórokozó, amely a csecsemőknél és a kisgyermekeknél előforduló heveny hányás és hasmenés egyik leggyakoribb oka. A gyermekek többsége 5 éves koráig átesik rotavírus-fertőzésen, emiatt sok édesanya hajlamos jelentéktelen gyerekbetegségnek tekinteni. Ez azonban tévedés:
Ebben a korosztályban a kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek oka legtöbbször éppen a rotavírus. A ROTAVÍRUS NEM OLYAN ÁRTALMATLAN, MINT GONDOLNÁNK A rotavírus gyakori betegség, és komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre. Gyors terjedése és ellenálló képessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség tünetei olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet. Ráadásul a legkisebbek vannak a leginkább veszélyben: jellemzően a gyermekek első rotavírus-fertőzése jár a leghevesebb tünetekkel. Minél fiatalabb korban éri őket az első fertőzés, annál nagyobb az esélye annak, hogy kiszáradnak, és emiatt kórházba kerülnek. A fertőzés leggyakrabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, mert az immunrendszerük kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben.
Sajnos a kiszáradás veszélye is ebben az életkorban fenyeget leginkább. A Magyarországon rotavírus okozta betegség miatt az 5 éven aluli, kórházba kerülő gyermekek több mint 60 százaléka 24 hónaposnál fiatalabb, 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra, és átlagosan több mint 5 napot töltenek a kórházban. Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban két átvészelt fertőzés után, már nagy valószínűséggel nem lesz súlyos, kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzésünk. MELYEK A ROTAVÍRUS-FERTŐZÉS TÜNETEI? A rotavírus-fertőzés tünetei: vizes hasmenés (napi 10-15 széklet vagy akár több), hányás, láz, hasfájás, étvágytalanság. A rotavírus-fertőzés gyakran enyhe lefolyású betegség, de a pár napos lappangási idő után a tünetek sokszor viharos gyorsasággal jelentkeznek, és akár 3-7 napig is eltarthatnak. Minél gyakoribb a hasmenés vagy hányás, annál nagyobb a folyadékveszteség. A kisgyermek láza magasra szökhet, és lázgörcs is kialakulhat. A betegség következtében ritkán felborul az elektrolit-háztartás is, idegrendszeri görcsök és keringés-összeomlás is bekövetkezhet. Súlyos kiszáradás esetén elkerülhetetlen a kórházi kezelés. Rotarix rotavírus védőoltás MELYEK A KISZÁRADÁS JELEI?
A GYERMEK: bágyadt, elesett, csöndes, étvágytalan, kevesebbet pisil a szokásosnál, vizelete sötét, szája száraz, nyelve lepedékes, szomjas – ezt a kisbabák rendszerint sírással jelzik, vagy különösen mohón nyúlnak a folyadék után, szeme karikás, beesett, bőrének rugalmassága csökken, a bőr ráncolhatóvá válik, súlya csökken, lehelete jellegzetes szagú („acetonos”). Csecsemők esetében érdemes a szülőnek végigsimítani a kisbaba fejét, hiszen a besüppedt nagykutacs szintén folyadékhiányra utalhat. A Kiszáradás tüneteinek észlelése esetén nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell vinni a gyermeket Forrás: http://www.rota.hu/ tamogatas.info fotó:illusztráció.

AKTUÁLIS:

Főoldal