FRISS! Orbán Viktor döbbenetes kijelentést tett: Elmagyarázta, milyen egyszerűen megoldható az, ha magasabb lesz a rezsi...! EZT KELL TENNIE MINDENKINEK:



Hogy eddig erre nem gondoltunk? Ez ilyen egyszerű, na. A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig - hangsúlyozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.
Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot – hangsúlyozta a kormányfő. Elmondta: a rezsicsökkentés fenntartása tavaly 250-260 milliárd forintjába került a költségvetésnek, idén azonban az év végégig a számlák kipótlása akár a 2000 milliárd forintot is meghaladhatja, amit a magyar gazdaság már nem tud kitermelni. „A magyar gazdaság zakatol, jól teljesít ebben a pillanatban, még ha vannak sűrű felhők is az égen, de ezt képtelen kitermelni.
Egyszerűen már nem fér bele”– mondta Orbán, hozzátéve, hogy aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”. Hozzátette: ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható. A kormányfő az októbert nevezte vízválasztónak, hiszen akkor derül ki, az európai gazdaság belesodródik-e egy háborús gazdaságba. Szólt arról, hogy a lakosság számára egy kedvezőbb piaci árat határozott meg a kormányzat. Ennek oka annak elkerülése, hogy a szolgáltatók akár egyetlen forint profitot is keressenek a lakossági szolgáltatás árán. Magyarországnak lesz elég gáza: - hangsúlyozta a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: Magyarországon nem a gáz hiánya, hanem annak az ára okoz problémát. Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már évek óta szorgalmazza, hogy alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépíteni.
Elmondta: az elmúlt években kiépült egy nagy mennyiségű gáz szállítására alkalmas útvonal Törökországtól Szerbián át, és ma az orosz gáz nagy része is innen érkezik Magyarországra. Emellett a horvát LNG-terminálból évente 1,5 milliárd köbméter gázt hoznak be, valamint megemelik az országon belüli földgázkitermelést és az oroszoktól is további 700 millió köbméter gáz vásárlásáról "alkudozik" a kormány. "Ez így együtt betakar minket" – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szólt arról is: abban is segíteni kíván a kormány, hogy az emberek "le tudjanak jönni a gázfogyasztásról", ahol ez lehetséges.
Horváth László Heves megyei képviselő a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindításán, míg Riz Gábor az Ózd környéki barnakőszénbányák újranyitásán dolgozik miniszteri biztosként. Tűzifát nem lehet kivinni az országból, az erdőgazdaságoknak pedig tervet kell készíteniük a tűzifa kitermelésének növelésre. Palkovics László technológiai és ipari miniszter pedig egy kályha- és kazánprogram indítására kapott felkérést. Mivel a gáz esetében létfenntartási kérdésről van szó, annak beszerzésében "jobb, ha elsősorban magunkra számíthatunk", nem célravezető, ha azt Brüsszel oldja meg – mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy az unió megpróbál összeurópai megoldást találni a kérdésben. Hozzátette: a többi között a 15 százalékos felhasználáscsökkentésre vonatkozó kezdeményezésből azt olvassa ki, hogy nem működik a négy pilléren álló háborús stratégia. Vagyis az, hogy az amerikai kiképzőkkel megerősített ukrán hadsereg legyőzheti Oroszországot, az, hogy a szankciók megrendítik az oroszokat, az, hogy a szankciók kezelhetők az emberek életének meggyötrése nélkül és az, hogy mindebben világegység lesz.
Jelenleg Európa egy háborús gazdasági helyzet felé sodródik – hangsúlyozta. A stratégia megbukott, ezért újat kell kitalálni, ez azonban még késik. Ehelyett van fogyasztáscsökkentés – mondta. A miniszterelnök kijelentette: változtatás nélkül októbertől egész Európában háborús gazdasági helyzetre kell számítani. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal