Itt az újabb pofon! Hatalmasat drágul EZ a gyógyszer, amit milliók szednek hazánkban és rengeteg embernek az életét biztosítja!! - Ön is EZT szedi?



Hatalmasat drágul egy gyógyszer, ami sok embernek az életét biztosítja. Az elkövetkezendő időben négy és félszeres drágulás is sújthatja a vérhígító készítményeket, amely rengeteg ember ellátásból való kiszorulását okozhatja a szakemberek szerint. A Napi.hu megtudta, hogy akár 200-450 százalékkal emelkedhetnek a betegek kiadásai. A vérhígítót használó betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összegért juthatnak hozzá a készítményekhez, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszíroz. A drasztikus drágulás október 1-től lép életbe, így attól kezdve a megelőzésre használt vérhígító 4500 forint körüli, míg a terápiás készítmények 15 600 forintos áron lesznek elérhetőek a patikák polcain. A drágulás hátterében a sertéspestis elterjedése áll, hiszen a heparin készítmények alapanyagát a speciálisan tartott sertések feldolgozása során nyerik ki.
A sertéspestis-járvány miatt most ez az alapanyag korlátozottan áll a gyártók rendelkezésére. Nemrégiben a piacon lévő három termékből kettő kivonásra került, melyek közül az egyik visszatért magasabb áron. Bonyolítja a helyzetet, hogy új hatósági eljárást akarnak bevezetni ezen készítmények kapcsán. A NEAK át kívánja alakítani a támogatási rendszert, így minden heparintartalmú készítmény azonos támogatásban részesül majd. Egy szakértő elmondta, mivel a vérhígítót a testtömeg alapján kell adagolni, a nagyobb testsúllyal rendelkező betegeknek lényegesen többet kell fizetniük a gyógyszerért. Forrás: https://www.tudasfaja.com/

AKTUÁLIS:

Főoldal