MOST JÖTT A HIVATALOS ORFK KÖZLEMÉNY! FIGYELMEZTET mindenkit a Magyar rendőrség! EZ nem játék, NAGY a BAJ! Arra kérnek mindenkit a hatóságok, hogy ERRŐL TÁJÉKOZÓDJON és ADJA TOVÁBB, mert ijesztő, ami hétfőtől jön hazánkban! 3,4 millió magyar lesz veszélyben HOLNAPTÓL:



RENDŐRSÉGI KÖZLEMÉNYT ADTAK KI pár órája: Több millió magyar lesz veszélyben hétfőtől – MINDENKIT! figyelmeztetett a rendőrség! Kezdődik az őzek párzási időszaka, ezért fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub is.
Földvári Attila, a védegylet főmunkatársa szombaton az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy július végétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ilyenkor az állatok nappal is aktívabbak és figyelmetlenebbek, az évente elütött mintegy 4500 őz nagy része ez alatt az egy hónap alatt lesz baleset áldozata. Felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok elütése közúti baleset, ezért értesíteni kell a rendőrséget, akik pedig az érintett vadásztársaságot tájékoztatják, hiszen a vad az ő tulajdonuk, így ők gondoskodnak majd az elszállításáról.

Albert Péter vezetéstechnikai szakértő arról beszélt, hogy a vadbaleseteknek csak kisebb része elkerülhetetlen, többségük megfelelő sebesség mellett elkerülhető lett volna. A balesetek jelentős része megelőzhető, ha néhány szabályt betartunk:
Ne csak a vadveszélytáblával jelzett útszakaszon vezessünk fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt. A rosszul belátható szakaszokon, illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsunk. Ha látjuk, hogy őz szaladt át előttünk, számítsunk arra, hogy másik is követi. Ilyenkor lassítsunk, esetleg dudáljunk! Amennyiben elkerülhetetlen az ütközés, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt!
Ha átsodródnánk a szembe sávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset lehet. Még több jótanács a rendőrségtől: Ne telefonáljunk! Ha másra figyelünk, lassabban tudunk reagálni. Kapcsoljuk fel a távolsági fényszórót lakott területen kívül. Így nagyobb területet láthatunk át. Tartsunk nagyobb követési távolságot és folyamatosan figyeljük az út mindkét oldalát. A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Lakott területen belül is találkozhatnak őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak. Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látunk az úton, hívjuk a 112-es segélyhívó számot! Ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van, egy rémült állat pedig súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
A vadelütés egyébként közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, mindenképpen rendőrt kell hívni! Bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet – jellemzően vadásztársaságot – szintén értesíteni kell, erről általában ugyancsak a rendőrség gondoskodik – foglalta össze a vadászegylet. Az elpusztult állatot ne vigyük magunkkal, mert az lopásnak számít! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal