MOST érkezett: Mindenkit sokkolt a hír! Orban végül bejelentette a lemondását!! EZÉRT távozik a miniszterelnöki pozícióból:



Most érkezett: Minden sokkolt a hír! Orban bejelentette a lemondását. A választási vereség után távozik a miniszterelnöki pozícióból. Bejelentette lemondását hétfőn Ludovic Orban román miniszterelnök, miután az általa vezetett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elvesztette a választásokat az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.
A tavaly óta kisebbségben kormányzó PNL, amelyet a közvélemény-kutatások egész évben a parlamenti választások biztos győztesének jósoltak, vasárnap a voksok mintegy 25 százalékát szerezte meg, a választásokat pedig a PSD nyerte meg 30 százalékot közelítő eredménnyel.
Klaus Iohannis román államfő ezt megelőzően hétfőn arról beszélt, hogy a romániai választók több mint fele a jobbközép pártokra voksolt, a PSD pedig jelentősen meggyengült, így egy jobbközép kormánykoalíció megalakulása körvonalazódik. Az elnök kifejtette: az ideiglenes részeredmények szerint a 2016-os parlamenti választások óta kisebbségben kormányzó PNL 20-ról 25 százalékra, az időközben a liberális PLUS-szal összeolvadt. Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8-ról 15 százalékra növelte támogatottságá.
Eközben a PSD “drámaian” meggyengült, 45-ről 29 százalékra esett vissza. Iohannis szerint – a mostani választásokat egyébként megnyerő – PSD így “végre” kimarad a politikai döntéshozatalból. (via MTI) A címlapkép illusztráció! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal