MOST érkezett! A híradó is bemondta! Orbán bejelentette 2022 legrosszabb hírét!! Ősztől jön az igazi feketeleves idehaza! Magyarok összehúzhatják a nadrágszíjat! Ha tetszik, ha nem, ERRE KELL felkészülnünk:Az ősz nemcsak az európaiak, de a magyarok számára is sok rosszat tartogat: ekkor jelennek meg először a háztartásokban az eddiginél jóval magasabb energiaszámlák, gyorsul az infláció, és az önkormányzatok közszolgáltatásaikat – világítás, fűtés – is takarékra állítják majd. A kormányfő pénteki rádióinterjújában kijelentette, októbertől háborús gazdálkodás jöhet Európában, de Bod Péter Ákos közgazdász szerint ez a figyelmeztetés inkább a magyar lakosságnak szólt.
Orbán Viktor miniszterelnök a a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az európai 15 százalékos gáztakarékossági terv kapcsán kifejtette: nem vitatja el a jó szándékot az Európai Uniótól, de a problémát nekünk, magyaroknak saját kezünkbe kell venni. A háborús stratégia nem működik, hiszen a Nyugat rossz pillérekre épített. "Ezért ha Brüsszel nem vált időben, októbertől háborús gazdálkodás jöhet Európában" – fogalmazott. Orbán Viktor riasztó jóslata:
Október vízválasztó lesz, lehet, hogy háborús gazdálkodásra kell készülni! "A kijelentés sötét európai prognózist vetít előre, ám úgy látom, az őszi hónapok leginkább a magyar emberekre nézve jelentenek kihívást" - közölte a kormányfő mondataira reagálva Bod Péter Ákos közgazdász, az MNB volt elnöke. Orbán Viktor ezzel az előrejelzéssel fel akarta felkészíteni az ország lakosságát, hogy idehaza októbertől jön a feketeleves. A rezsicsökkentést átlagfogyasztásig fenntartó intézkedés első igazi nagy sokkja ekkor fogja érni háztartásokat, a nagyságrendekkel megemelkedő közüzemi számlákkal ekkor szembesülnek az emberek.
Kiemelte azt is, hogy a kormány rezsiszabályozásának egyik fontos és új eleme, hogy háromhavonta felülvizsgálják az árakat, tehát ad abszurdum az is előfordulhat, hogy novembertől újabb emelés, vagy a sávok új meghatározására sor kerülhet. Hasonlóképpen még sokkhatást jelenthet a benzinársapka várható őszi megszüntetése is, amely szakértők szerint már most is fenntarthatatlan. És ha még ez nem lenne elég, az infláció sem áll meg a jelenlegi 12 százalékos szinten, amely miatt a fizetések is kevesebbet érnek majd. Van amiről viszont kevesebbet beszélt a kormányfő, ez pedig nagyobb beruházások befagyasztása, amelynek a kormányban Lázár János a felelőse. Ez a költségvetési megszorító intézkedés szintén erős hatással van a családokra, háztartásokra, hiszen sok százezer munkahely kerül ezáltal veszélybe.
Bod Péter Ákos szerint emellett még a forint árfolyamot is érhetik további erős ütések, ami aztán fokozza az inflációt, pláne ha végül nem, vagy csak korlátozottan jön létre az EU-val az a megállapodás, amely a helyreállítási és az hosszútávú uniós programokra fordítható eurómilliárdokat jelentené. A volt jegybankelnök beszélt arról is, hogy lakosság hétköznapjait októbertől érezhetően az is befolyásolni fogja, hogy a már lényegében kivéreztetett önkormányzatok jelentős és kényszerű takarékossági intézkedéseket fognak bevezetni, hiszen a közszolgáltatásokhoz szükséges energiaárat piaci alapon kell már most beszerezniűk és a kompenzációról még nem kaptak semmiféle jelzést. Ahogy a nagyobb németországi városokban már ettől a hónaptól kezdve szigorú energiatakarékossági lépésekre került sor, illetve nyilvánosságra kerültek a jövő hónaptól érvényes intézkedések, úgy idehaza sem ússzuk meg ezeket- fogalmazott a közgazdász, aki ebbe a körbe sorolta például a világítás, a középületek fűtésének csökkentését. Török Zoltán közgazdász úgy látja, az energiaszüke elsősorban a gáz esetében következhet be, ami az őszi hónapokban jelentkezhet először. Mivel a tárolókapacitásaink ma 47%-osan vannak feltöltve és a fűtési szezon kezdetére vélhetően nem érjük el a 80 %-ot, bizonyos korlátozásra szükség lesz, ami első körben az ipari nagyfogyasztókat érintheti.
Tehát a lakosság számára lesz elegendő gáz - tette hozzá az elemző. A reggeli rádióinterjúban kakukktojás volt az új lakásépítés 5%-os áfájának visszaállítása. Bod Péter Ákos szerint ez egy igazi szépségtapasz a rossz híreken, egy olyan intézkedés, amely nem kerül semmibe kormánynak, s ezért jószerivel újra bevezethető. Nem jelent hatalmas kiesést a költségvetésnek, ugyanis a ránk váró recesszióban - a korábban említett okok miatt, - nagyon kevés új lakás fog épülni, amelynek áfabevétele sem gyarapítja majd a büdzsét. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal