LAKOSSÁGI FELHÍVÁS! Zabálja az áramot EZ az eszköz a magyar háztartásokban! Szinte mindenkinek van már otthon és nem is gondolná!! - Augusztustól kétszer is meggondolod, hogy bekapcsold-e:Ez az eszköz bizony eléggé luxusnak fog számítani, főleg ha a légkondicionálót is bekapcsolod mellé. Eldőlt, hogy eddigi formájában megszűnik a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentés. Ez ugyebár azt jelenti, hogy a rezsicsökkentett ár csak egy bizonyos mennyiség eléréséig jár. A kormány által megjelölt lakossági átlagfogyasztás jelenleg így néz ki:
Áramból évi 2523 KWh-t (havi 210 kWh) gázból pedig évi 1729 köbmétert (havi 144 köbméter) lehet használni úgy, ameddig jár a rezsicsökkentés. Ha ezt túllépi valaki, akkor onnantól piaci árat számláznak ki a szolgáltatók. Közben egy nap alatt megtízszereződött az ajánlatkérések száma a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Assix Intersolarnál a rezsicsökkentés módosításának hírére. Mindenki igyekszik kiskaput találni, de az egyik ilyen bizony a spórolás lesz, mert az tényleg nem kerül semennyi pénzbe.
Van egy réteg, akik abszolút izzadni kezdtek a rezsicsökkentés átalakítása miatt, ők pedig a gamerek. A PC World megvizsgálta az Energuide számításait és eszerint egy hangszórókkal és nyomtatóval kiegészült átlagos asztali gép 200 Wh körül fogyaszt, ami 8 órás munkamenetekkel számolva közel évi 600 kWh energiát jelent. A laptopok jóval takarékosabbak, ezek fogyasztása jellemzően 50-100 Wh, vagyis napi 8 órás használattal évi 150-300 kWh körüli értéket kapunk. Viszont akik játszanak, azok felköthetik a gatyát, mivel egy gamer PC monitorral együtt évente nagyjábl 1400 kWh-át fogyaszt, ami kimeríti a rezsicsökkentett mennyiség több mint felét. A lap megemlíti, hogy van egy LocalCooling nevű ingyenes szoftver, amely képes megsaccolni a számítógépünk alkatrészeinek fogyasztását.
Ezt érdemes bevetni, ha nem akarunk nagy meglepetést látni az áramszámlán. Szóval innentől érdemes átgondolni, hogy hányszor és meddig kapcsoljuk be a gamer PC-t. Ha csak szörfözni akarunk a neten, ahhoz valóban elég egy laptop is. A konzolok is jóval kevesebbet fogyasztanak, mint egy gamer PC, szóval a váltást is érdemes átgondolni.

AKTUÁLIS:

Főoldal