1 perce érkezett! ÚJ információk a rezsicsökkentés kivezetéséről: Ezután csakis átalányban lehet fizetni a számlát, nem lehet diktálni a valós mérőállást?! ITT vannak a PONTOS részletek:Egészen érdekes mondat van a Kormányzati Tájékoztatási Központ legújabb, a rezsicsökkentés "megvédéséről" szóló közleményében. A tájékoztatás legnagyobb része ugyanaz, mint ami már a csütörtöki kormányinfón elhangzott. Kivéve egy mondatot. Azt ugye tudjuk, hogy az átlag felett fogyasztó háztartások, családok mostantól többet kell, hogy fizessenek az áramért és a gázért. Pontosabban augusztus 1-jétől.
De, hogy mi lesz az átalányt fizetőkkel, - főleg a hőmérséklet alapú átalányt fizetőkkel gáz esetén, vagyis azokkal, akik nem diktálnak mérőállást, hanem nyáron kevesebbet, télen többet fizetnek az előző éves fogyasztásuk alapján, azt nem tudni. Vagy mi lesz a feltöltőórás villamosenergia-felhasználókkal, vagy mi fog történni azokkal, akik havonta diktálják a mérőállást. Ők ugyanis akár trükközhetnek is: mikor többet fogyasztanak, kevesebbet diktálnak be, mikor pedig kisebb a fogyasztásuk, akkor kompenzálják úgy, hogy az átlag alatt maradjanak mindig.
Nos, ez utóbbira a kormányzati közlemény választ ad. A közlemény eleje a szokásos, ezeket csak kicsiben felsoroljuk: Az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki havi 159 ezer forintot spórolhat meg a rezsicsökkentéssel. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni. Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és az áremelkedés tovább folytatódik. A kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon. A háztartások háromnegyedét továbbra is 100 százalékban védi a rezsicsökkentés. Csak az átlagon felüli többletfogyasztás után kell piaci árat fizetni.
Egy átlagfogyasztó ma havonta 7750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint lenne. Az átlagfogyasztásig a jövőben is mindenki havi közel 159 ezer forintot - évi 1,9 millió forintot - spórolhat meg a rezsicsökkentéssel. Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni. Az utolsó pont azonban komolyabb figyelmet érdemel. Így hangzik: "Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.
A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni." Vagyis mi történik? Az alapján, amit a közlemény ír, azt is jelenheti, hogy akár diktálós volt valaki, akár átalánydíjat fizetett éves elszámolással, mostantól mindenképp minden hónapban az előző éves fogyasztása alapján kiszámolt átlagról fog számlát kapni. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal