VIGYÁZAT! Vegyük komolyan, NEM vicc! Villámgyorsan terjedő bőrkiütés ütötte fel a fejét hazánkban! Ha ILYEN pöttyöket vagy foltokat fedezel fel magadon azonnal ellenőrizd az ágyadat, könyveidet, függönyeidet, szőnyegeket, szekrényeket, az összes ruhát és a bőröndöket is! Mutatjuk MIT kell keresned:VIGYÁZAT, EGYRE GYORSABBAN TERJED A KÓRSÁG! HA ILYEN FOLTOT LÁT MAGÁN AZONNAL ELLENŐRIZZE AZ ÁGYÁT, KÖNYVEIT, RUHÁIT, FÜGGÖNYEIT, SZEKRÉNYEIT, BŐRÖNDJEIT! OTTHON ÉS IDEGEN HELYEN IS! AKI TUDJA, ADJA TOVÁBB AZ ALÁBBI INFORMÁCIÓKAT! ITT VANNAK A RÉSZLETEK: Ágyi poloskákat talált egy új matracban a Pénzcentrum egyik olvasója. Erről szóló levelében arról számol be, hogy egy Magyarországon működő lakberendezési áruházlánc forgalmaz fertőzött matracokat:
A poloskáktól pedig mostanra nagyon sokan szenvednek, a vásárlók alig győzik hívni a rovarirtó szakembereket. Ijesztő, mégis az előkelő helyeken is előfordulhat. Nem ajánlatos hazavinni, mert igen nehéz véglegesen kiirtani.Az ágyi poloska – Cimex lectularius – egy aprócska vérszívó bogár, mely az egész világon elterjedt, köszönhetően annak, hogy nagyon könnyű észrevétlenül áthurcolni egyik helyről a másikra. Népies neve még: ágypoloska, ágyas poloska, palacka, házipoloska.Igen elterjedt vérszívó, az utóbbi 4-5 évben Budapesten igen sok gondot okoz.
Talán a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő, jelenléte komoly pszichés traumákat okozhat. Az ágyi poloska rendkívül rejtett életmódot él, jelenlétéről gyakran csak akkor szerzünk tudomást amikor reggel poloskacsípésektől tarkítva ébredünk.Az ágyi poloska felderítése olykor szakembert próbáló feladat, gyanú esetén alapos szemrevételezéssel, zseblámpás felkutatással, az ágy környéki poloska búvóhelyek makacs átvizsgálásával fedezhető fel.Ágyi poloska jelenlétére egy kezdődő poloskafertőzöttségnél csak ürülék vagy lárvabőrök utalnak. Az ágyi poloska rejtőzködő életmódja nehezíti a felderítést és irtást is. A poloskairtás szakember számára is komoly munka, zsúfolt lakásban szinte kihívás! A poloska szúrásának nyoma kezdetben általában fájdalommentes.
Ez a fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés sokszor csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, és hólyagok is kialakulhatnak, csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében. Egyes emberek szervezete ezzel szemben egyáltalán nem reagál a poloska csípésére, ezen emberek állítják hogy az ágyi poloska őt “nem szereti”.A poloska csípések vizsgálatakor gyakran feltűnik, hogy csoportokban láthatóak a szúrások. Viccesen ezeket a csoportos szúráshelyeket “reggeli-ebéd-vacsora” néven illetjük. Az ágyi poloska búvóhelyei rendkívül változatosak, megbújik az ágyon kívül könyvek és ruhaneműk között is.
Szívesen vándorol felfelé, gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeretnél vagy falrésekben tartózkodik. A poloska irtása, felderítése során is ezen helyekre kell elsősorban figyelmet fordítani. Amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült, akkor indul vándorútra. Az ágyi poloska érzékszervei fejletlenek, az embert csak igen közelről, a hő és párakülönbségről találja meg. A nedves, nyirkos helyiségeket nem kedveli, a konyha és fürdőszobában csak óriási fertőzöttség esetén kell tartani a poloska ártalmától.A poloska legszivesebben emberek vérével táplálkozik, azonban tartós éhezés esetén állatokból is szívhat vért. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetente szív vért, ami akár 10 percig is tart. Az ágyi poloska hidegben rendkívül sokáig életben marad, a szobahőmérsékleten akár 2-3 hónapig is kibirja táplálék nélkül. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervével tapogatja ki. Leggyakrabban boka és csukló tájékon szív vért, a viszketés azonban a poloskacsípés után csak órákkal jelentkezik. Természete egy adott helyhez köti, amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szivesen hagyja el. Az ágyi poloska döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (bútorral, képpel), csomagokkal, szállító gépkocsik közvetítésével.
Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakóházakba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is számíthatunk az ágyi poloska megjelenésére.Ágyi poloska terjedése(“Miért van sok ágyi poloska Budapesten?”):Poloskák terjedése a tankönyvi esetek szerint általában passzív. Ilyen esetekben mi magunk hurcoljuk be a lakásba, egy fertőzött tárggyal. Az ágyi poloska rejtekhelyei az alvó ember közelében vannak: képkeret a hálószobában, ágy, falvédő, könyv, éjjeliszekrény, matrac, utazótáska. Ezen tárgyak közvetítésével (egyik lakásból a másikba való költöztetésével) válik rémálommá az éjszakai alvás, az új lakásban is. Paradox módon a világ nyitottsága, illetve a hazai nehéz gazdasági és szociális helyzet egyaránt az ágyi poloskának kedvez.

AKTUÁLIS:

Főoldal