AZ ÉLETED MÚLHAT AZON, MELYIK MEGYÉBEN LAKSZ! Arat a halál EZEKBEN a megyékben: - A kutatók az okokat még keresik!



Számszerűen kimutatható hátrányban vannak bizonyos országrészek rákbetegei. Somogy, Nógrád, Baranya azon 7 megyéhez tartozik, ahol ugyan jelentősen alacsonyabb a 100 000 lakosra jutó daganatos megbetegedések száma az országos átlaghoz képest, mégis több a daganat okozta halálozás.
Ezekben a megyékben vagy nem fedezik fel időben a betegséget, vagy a betegek nem jutnak a megfelelő ellátáshoz, de valószínűleg mindkettőnek szerepe van a súlyos hátrányban. A Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának jubileumi kongresszusán egyebek mellett arra szólították föl az intézményeket: hozzák nyilvánosságra gyógyítási eredményeiket, hogy képet kaphasson mindenki arról, hol és milyen eséllyel gyógyulhatnak a betegek. A tanácskozás egyik legmegdöbbentőbb előadása azonban mégsem onkológus nevéhez kötődik.
Dr. Ádány Róza professzor, a Debreceni Egyetem tanára, aki az ország egyetlen Népegészségügyi Karának Megelőző Orvostani Intézetét vezeti, ugyanis olyan statisztikai adatokkal dokumentálta előadását, amelyek nagyon súlyos képet festenek nemcsak Magyarország helyzetéről, de az esélyegyenlőtlenség mértékéről is.
Zölddel jelöltük azokat a megyéket, ahol az országos átlagnál jobb a megbetegedések és halálozások aránya, pirossal pedig ahol rosszabbb. A konferencián kiderült: a célzott, vagyis legkorszerűbb terápiák negyven százalékát, a sugárkezelések csaknem felét a fővárosban kapják a betegek, ami önmagában jelzi az aránytalanságot.
A szakemberek szerint hibás úgy onkológiai centrumokat kijelölni, hogy leszúrjuk a körzőnket: ez ugyanis nagyon is az orvos-orvosteam, személyéhez kell, hogy kötődjön. Ma ugyanis túlságosan főváros-orientált az onkológiai ellátás, pedig a cél az lenne, hogy országszerte megbízható ellátást kaphassanak a betegek. Szerző: Kun J. Viktória Forrás: 168ora.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal