MOST ÉRKEZET! RENDKÍVÜLI! Ezek lehetnek az ötödik Orbán-kormány első súlyos intézkedései! Kellet a kétharmad?! Kezdhetjük felkötni a gatyánkat.. ITT vannak a pontos részletek:


Vasárnap elsöprő, kétharmados többséggel győzött a választásokon a Fidesz–KDNP. A zsinórban ötödik Orbán-kormány várhatóan május végén kezdheti meg a munkát a parlamentben, miután felkérték őket a kormányalakításra. A kormánypártnak az első meghozott döntéseit nagyban befolyásolhatják majd az ukrajnai háború következményei. A Menedzsment Fórum gazdasági portál összesítése szerint az Orbán-kormány ott fogja folytatni, ahol abbahagyta:
Vagyis lényeges lesz az élelmiszer- és a bezinárstop kérdése. A magas árak elszabadulása miatt hozott intézkedések május 15-ig vannak érvényben, a háború, az Oroszország ellen bevezetett szankciók, illetve annak inflációnövelő hatása miatt könnyen elképzelhető, hogy az elsők döntések között meg fogja hosszabbítani ezeket az intézkedéseket. Az Orbán-kormányoknál mára bevett szokássá vált, hogy még a nyár előtt összeállítják és megszavazzák a jövő évi költségvetést, döntve az adótörvényekről is. A költségvetés összeállítását azonban több zavaró elem is nehezítheti: a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági problémák, a magas infláció, az orosz-ukrán háború és a miatta emelkedő inflációs környezet. Marad-e a békepolitika?
A háború kitörésével az előző ciklus végén komoly feszültséget okozott a nemzetközi politikában Orbán Viktor Oroszország-politikája. Sokan elhatárolódtak a magyar kormánytól, ami a V4 szövetségen belül is okozott már feszültséget. Az első intézkedések között nagy kérdés lesz, hogy a Svájchoz hasonló semlegességi szerepkört fog-e betölteni, semleges kapcsolatot ápolva a Kelettel és Nyugattal, miközben az EU-val és a NATO-val is a béke politikát fogja követni. A rezsicsökkentés Paks2-vel folytatódhat. A magyar kormány egyik sikerintézkedésének tekinti a rezsicsökkentést. A kampányában Orbán Viktor ennek fennmaradását két tényezőhöz kötötte: a Paks2-beruházáshoz és az orosz energiafüggőséghez. A háború fojtogató politikai légkörében azonban jelenlegi formában nem látni, hogyan lehetne folytatni a Paks2-projektet, illetve hogyan lehetne fenntartani így a rezsicsökkentést, ezért a kormánynak egy idő után biztosan alternatíva után kell néznie. Maradhat a jelenlegi nyugdíjpolitika?
A nyugdíjemelés várhatóan továbbra is fontos eleme marad a kormánynak, a nyugdíjak értékmegőrzésében nem várható gyökeres politikai fordulat, ahogy a befagyasztott öregségi nyugdíjminimum és a családi pótlék esetében sem valószínű emelés – egy jó ideig semmiképpen sem a költségvetés kifeszített helyzetét tekintve – világított rá a portál. A beruházásokra is költhetnek A portál szerint ahogy a gazdaság és a költségvetés teret enged hozzá, akkor a Orbán-kormány folytatni fogja a beruházásokat, a sport kiemelt szerepet kaphat továbbra is és ha Karácsonyék népszavazásával nem sikerül megakadályozni, akkor a kínai Fudan egyetem is megépülhet. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal