VÉGRE JÓ HÍREK IS! HOLNAP este VÉGE lehet a háborúnak.. 15 pontos békeszerződést írhatnak alá. Figyeljék miket tartalmaz! NAGYON FONTOS:


Komoly előrelépést ért el az ukrán és az orosz békedelegáció egy 15 pontból álló előzetes béketervvel. Ebben tűzszünetet hirdetnének, és az oroszok visszavonnák csapataikat Ukrajnából. a mai napon egy gazdasági konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök is hosszú beszédet mondott, ebben szó volt arról, hogy oroszországban mélyreható, strukturális változásokat tervez, és arról is osztott meg részleteket – az ő szemszögéből persze, – hogy miként kezdődött az orosz-ukrán háború.
A Financial Times három bennfentes forrás alapján azt írja, már készül az a 15 pontos béketervezet, mellyel véget vetnének az érintett országok az orosz-ukrán háborúnak. A szerződéstervezet pontos tartalmáról már zajlanak a tárgyalások. A szerződéstervezet többek közt a következő pontokat tartalmazza: átfogó, országos tűzszünet az orosz katonák elhagyják Ukrajnát, beleértve azokat a régiókat is, melyeket a február végén indult offenzíva során elfoglaltak (pl. Herszon, az Azovi-tenger partvidéke, Pripjaty-térség) Ukrajna lemond a NATO-csatlakozásról és semlegességet hirdet.
Nem épülhetnek külföldi katonai bázisok Ukrajna területén és Ukrajna nem fogad több külföldi fegyverszállítmányt az ukrán haderő viszont továbbra is működhet, a nyugati országok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Törökország szavatolják Ukrajna biztonságát és megszűnnének az orosz és más kisebbségek nyelvhasználati jogait korlátozó intézkedések is. A Portfolio cikke szerint a Financial Times értesülései is ráerősít arra a feltételezésre, hogy a két ukrajnai szakadár köztársaság, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság, valamint a Krím sorsa a legvitatottabb kérdés Oroszország és Ukrajna között, hiszen mindkét fél de facto a saját ellenőrzése alatt akarja tartani ezeket a régiókat.
Ukrajna és a nemzetközi közösség nagy része teljes mértékben Ukrajna részének tarja a Krímet és a donbaszi térséget, ám ezzel szemben Oroszország magának követeli a Krímet és követeli a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok függetlenségét. A Financial Times forrásai szerint ezekben a kérdésekben egyelőre még nem sikerült értékelhető kompromisszumot elérni. A készülő békeszerződés-tervezet még sok tekintetben változhat az ukrajnai háború fejleményeinek és a tárgyalások alakulásának függvényében és egyáltalán nem biztos, hogy a vitás kérdésekben a következő napokban sikerül dűlőre jutni. Ha pedig a tárgyalások elhúzódnak, az egyre intenzívebb városi harcok egyre súlyosabb véráldozattal járnak majd. Forrás, Portfolio.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal