PÁR PERCE érkezett! NA NE! ERRE az egész világot érintő rendkívüli lépésre szánta el magát Putyin! Hivatalos a hír! Még most sem hisszük el, hogy megmerték EZT lépni:


Amerikai kormánytisztviselők arról beszéltek a Financial Times-nak, hogy Moszkva katonai felszerelést és egyéb segítséget kért Pekingtől az ukrajnai invázió megindítása óta. A lap egy másik forrása szerint az USA figyelmeztetni készül szövetségeseit, hogy bizonyos jelek szerint Kína kész lehet segítséget nyújtani Oroszországnak.
Más, névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati források szerint vannak arra utaló információik, hogy a megszállás harmadik hetében az orosz hadsereg kezd kifogyni bizonyos fegyverekből. A Fehér Ház hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket, Kína washingtoni követsége pedig nem válaszolt a megkeresésre. Frissítés: a washingtoni követség úgy reagált a hírre, már a cikk megjelenése után, hogy Kína prioritása az, hogy a helyzet ne váljon kontrollálhatatlanná, az ukrajnai állapotokat pedig „valóban aggasztónak” nevezte.
Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója holnap Rómában találkozik a kínai külpolitika valódi irányítójával, Jang Csie-csivel. Indulása előtt Sullivan arra figyelmeztette Kínát, hogy ne próbálja meg „kimenteni” Oroszországot a szankciók alól. Megfogadta, hogy se Kína, se más nem kompenzálhatja a Putyin-rezsimet, ezt el fogják érni. Hogy miképp, arra nem akart kitérni, de állítása szerint többször jelezték már Pekingnek, hogy ez a pozíciójuk. Miközben Oroszország a frontokon nem tud olyan ütemben haladni, mint amire mindenki számított, a szankciók pedig válságba taszítják a gazdaságát, egyre több figyelem hárul Kínára.
Amely hivatalosan pártatlan fél a háborúban, de a világ országainak óriási többségével szemben nem ítélte el az orosz inváziót, Putyin és Hszi elnök pedig pont az eszkaláció előtt adtak ki egy nagy közös nyilatkozatot arról, hogy a két ország együttműködési lehetőségei „határtalanok”. (FT) Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal