Most érkezett: Orbán Viktor EZT is meglépte! Rendkívüli tettet vitt véghez! ILYENRE még SOHA nem volt példa ezelőtt hazánkban! A külföldi sajtó is ledöbbent mostani tettén:


Orbán Viktor igen meglepő döntést hozott: az ukrán határhoz költözik; a kormány újabb 450 ezer menekültre számít. A kormány úgy kalkulál, hogy az orosz-ukrán háború következtében elérheti a 900 ezret a Magyarországra érkező menekültek száma – értesült az Index. Orbán Viktor szerint óriási kihívások elé néz az ország, a kormányfő a következő napokat a keleti országrészben tölti.
Napról napra fokozódik az orosz-ukrán konfliktus, a háborúnak egyre több a civil áldozata. Miközben Vlagyimir Putyin víziója szerint a Nyugat el akarja törölni Oroszországot, Kijev szíve felé közelít a háború. Az Index tudósítója is arról számolt be a helyszínről, hogy a polgári lakosság sincsen biztonságban, az oroszok megkezdték az ukrán főváros külső kerületeinek tüzérségi „puhítását” a pánikkeltés és a félelemgerjesztés céljából. Csaknem 3 millió menekült, 1,4 millió gyermek: Az invázió miatt rengetegen hagyják el az országot.
A számok tekintetében az ENSZ Menekültügyi hatóságának március 15-én kiadott jelentésére tudunk támaszkodni, ami szerint több mint 2,95 millióra nőtt az Ukrajnából elmenekült emberek száma, az elmúlt 20 napban pedig mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre. Mivel Magyarország közvetlen szomszédja Ukrajnának, így kiemelkedően fontos, hogy stratégiai szempontból hogyan kezeli a háborút, azon belül is az országba érkező menekülteket, akiknek száma az invázió előrehaladtával növekedni fog. „Magyarország készen áll arra, hogy a megnövekedett nyomás esetén is ellássa őket, valamint szállást és munkalehetőséget biztosítson nekik” – erről már Szijjártó Péter beszélt a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs és a kormány ülése után.
A külgazdasági és külügyminiszter szerint tisztán látszik, hogy a háborús cselekmények intenzitása nem csökkent, a menekültek száma folyamatos növekedést mutat. Ezt támasztja alá, hogy a ma hajnali jelentések alapján már 429 ezer menekültről beszél Facebookra felöltött videójában Orbán Viktor. A miniszterelnök által közölt adatokhoz viszonyítási alap lehet a fentiekben taglalt ENSZ-jelentés március 13-án publikált számai: akkor 255 291 emberről beszéltünk, így nézve tehát még szembetűnőbb a növekedés. A miniszterelnök a következő napokban a keleti országrészből, azon belül először a debreceni laktanyából fog dolgozni, mivel elmondása szerint a háború kiterjedőben van, és emiatt fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek Magyarországra, ami „óriási kihívás elé állít bennünket.”
A miniszterelnök által most ismertetett számoknál a kormány jóval többel számol a közeljövőben, az Index értesülései szerint nagyságrendileg összesen 900 ezer menekült érkezhet Magyarországra, ami az eddigi Ukrajnából elmenekült ember mintegy egyharmada. Területalapon nézve ez egy órási szám, így indokolt, hogy Orbán Viktor közelebb akar lenni a tűzhöz. Úgy tudjuk, a miniszterelnök személyesen egyeztet a következő napokban a keleti országrész rendőri, katonai, egészségügyi vezetőivel, találkozik több érintett település elöljárójával és karitatív szervezetek helyszínen dolgozó munkatársaival. Miről van szó? Hogyan működik? Mint ismert, Magyarország és az Európai Unió védelemben részesíti azokat, akik az ukrán–orosz konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerülnek. Amennyiben valaki az ukrán–orosz háború elől menekül, úgy menedékes státuszra jogosult.
A védelem kiterjed az ukrán állampolgárok családtagjaira is. Aki rendelkezik biometrikus útlevéllel, vízummentesen 90 napig szabadon tartózkodhat és mozoghat Magyarországon és az Európai Unió területén. Ha azonban ilyen nincs a menekült birtokában, úgy Magyarországról nem mehet tovább más uniós tagállamba. Aki magyar állampolgár (is) és Ukrajnából Magyarországra menekül, nem kaphat menedékes státuszt, viszont a helyzetre való tekintettel a magyar állam erejéhez képest azonos szolgáltatásokat nyújt az ilyen honfitársai számára is. forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal