MOST ÉRKEZETT! NAGY A BAJ! A híradó is bemondta! Az orosz támadások miatt Végveszélyben Csernobil, ha nem tudják tovább hűteni a hasadóanyagokat, akkor.. A mérnökök szerint ENNYI idő maradt hátra és bekövetkezhet a legrosszabb:


Az oroszok Ukrajna elleni inváziójának első napján érte támadás Csernobilt, ami része volt az oroszok tudatos, atomreaktorok és -laborok elleni támadásnak. Csernobilban azonban egyre nagyobb a gond. Az ország nukleáris vállalata, az Energoatom azt közölte, hogy az áramellátás hiánya miatt bármelyik pillanatban sugárszivárgás következhet be.
Mivel a háború miatt nincs áram a térségben, így nem tudják lehűteni a hasadóanyagokat, amely ahhoz vezethet, hogy atomtragédia következhet be. Az ukránok sürgősen felszólították Oroszországot, hogy a térségben hirdessen ki fegyverszünetet, és hozzák helyre az áramellátást, különben képtelenek lesznek hűteni a hasadóanyagokat, ami katasztrófába fog torkollni - írja a DailyMail.
A francia kormány közölte, hogy kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), és együttműködést sürgetett Oroszországgal. A tartalék dízelgenerátorok 48 órára elegendő kapacitással rendelkeznek a csernobili atomerőmű energiaellátására– mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren. Ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei, ami sugárszivárgást jelent.” Az Energoatom szerint közel 20 ezer kiégett fűtőelem van, amelyeket majd képtelenség lesz hűteni.
Felmelegedésükkel radioaktív anyagok juthatnak a környezetbe. A radioaktív felhőt a szél Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba is elsodorhatja – áll a közleményben. Áramellátás nélkül az erőmű szellőzőrendszerei sem működnének, és a személyzet veszélyes dózisú sugárzásnak lenne kitéve. Oroszország az invázió első napján átvette az irányítást a megszűnt atomerőmű felett, és azóta elfoglalta a második atomerőművet, amely a legnagyobb Európában. Az Ukrenergo energiaszolgáltató azt is közölte, hogy teljesen lekapcsolták az erőművet és annak biztonsági rendszereit.
Az erőmű „teljesen le volt kapcsolva az elektromos hálózatról” – közölte az Ukrenergo Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a katonai műveletek azt jelentik, hogy „nincs lehetőség a vezetékek helyreállítására”. Kedden a NAÜ ENSZ atomfelügyeleti szervezete közölte, hogy a helyszínről nincsenek újabb adatok, és aggodalmának adott hangot az orosz felügyelet alatt dolgozó személyzet miatt. Emberéleteket kerülhetnek veszélybe. A megszűnt erőmű egy, a nyilvánosság elől zárt zónában található, ahol leállított reaktorok, valamint radioaktív hulladékkezelő létesítmények találhatók.
Még mindig több mint 2000 alkalmazott dolgozik az erőműben, mivel folyamatos irányítást igényel az újabb nukleáris katasztrófa megelőzése. Csernobilban 1986. április 26-án történt a katasztrófa, amelynek közvetett áldozatainak a számát csak megbecsülni lehet. Egyes vélemények szerint 30-40 ezer ember hunyt el a katasztrófa miatt akkor, majd a későbbi években. A robbanáskor 56 ember halálát regisztrálták, a későbbi áldozatok legnagyobb része pajzsmirigyrákban hunyt el. Forrás: Blikk.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal