MOST ÉRKEZETT: Légiriadó Kijevben! Megtörtént a legrosszabb! Bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottak:


Légiriadót rendeltek el szerda reggel Kijevben és környékén, a hatóságok pedig felszólították a lakosokat, hogy a lehető leggyorsabban menjenek óvóhelyre – jelentette az AP hírügynökség. Kijevi régió, légiriadó! Rakétatámadás várható! Mindenki az óvóhelyekre! – írta Telegram-oldalán Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója.
Több helyi újságíró arról posztolt ma reggel, hogy robbanást lehetett hallani az ukrán fővárosban, de azt nem tudni, rakétatámadás követte-e a légiriadót. Humanitárius folyósok öt városban: Az orosz erők bejelentették, hogy készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost, Csernyihivet, Szumit, Harkivot és Mariupolt. Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost – idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt.
– A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek – mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője. Tekintettel a romló humanitárius helyzetre (…) és a civilek és a külföldi állampolgárok biztonságára, Oroszország március 9-én moszkvai idő szerint 10 órától tűzszünetet tart, és kész humanitárius folyosókat kialakítani – idézte Mizincevet az orosz hírügynökség az MTI szerint.
Mizincev korábban azt mondta, az ukrán hatóságok a harcok által érintett területekről csak egy polgári evakuálási útvonalat hagytak jóvá a javasolt tízből, köztük ötöt a Kijev által ellenőrzött terület felé. Verescsuk kedden azt állította, hogy a hatóságok ismét nem tudták kimenekíteni a civileket a dél-ukrajnai Mariupolból. Eközben szerda reggel az ukrán vezérkar azt jelentette napi összefoglalójában, hogy az északi fronton sikeresen verték vissza az orosz erők támadásait, a déli fronton pedig dolgoznak a repterek és a kritikus infrastruktúra biztosításán, és igyekeznek stabilizálni a helyzetet. Az orosz csapatok ezidáig szinte csak ezen a déli frontszakaszon értek el látványos eredményeket.
Az ukrán vezérkar emellett arról értesült, hogy az orosz hadsereg bujtatott mozgósítást végez a Krím, illetve Krasznodar területén az elszenvedett emberveszteség pótlására, hivatalosan kiképzésre behívva a hadköteles fiatalokat, ám ezen állításukat független források nem erősítették meg. Ahogy azt sem, hogy állítólag Herszon megyében civil ruhába öltözött orosz katonák indultak Mikolajiv városa felé. A címlapkép illusztráció! Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal