MOST ÉRKEZETT: HIVATALOS! Az amerikai elnök Biden meghozta a LEGSÚLYOSABB döntést Putyin ellen. EZ felér egy hadüzenettel! Mindenki élete meg fog változni itthon is!


Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az eddigi legszigorúbb szankcióra készül az agresszor Oroszország ellen. A hírek szerint nemsokára betiltja az orosz energiaimportot, elsősorban az olajét.A Reuters azt írja, az embargót az USA az európai szövetségeseinek részvétele nélkül is hajlandó meglépni.
Ma délután fogja bejelenteni, a forrásaik alapján Biden “csak” az olajtermékekre fogja bejelenteni a szankciót. A Sky News arról ír, döntés azt követően született meg, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újból felhívta a figyelmet a lépés szükségességére, amit a szankciócsomagok egyik legkomolyabb hiányosságának tekintett, mert az olajexport ugyanis folyamatos és jelentős bevételt jelent Oroszországnak.
Anthony Blinken már hétvégén beharangozta a döntés lehetőségét, az amerikai külügyminiszter szerint „elengedhetetlen“, hogy az európai országok ne függjenek tovább az orosz energiától. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivői egyelőre nem reagáltak az értesülésre. Egyesült Államok olaj- és finomított termékeinek behozatalában 8%-os súlyt képvisel az orosz forrás, ami napi 672 ezer hordónak felel meg. Ezen belül az orosz nyersolaj importja az Egyesült Államok olajimportjának 3%-ára rúg. Jól látható tehát, hogy az amerikai gazdaság számára távolról sem okoz ez akkora érvágást, mint az Európai Unió tagállamai számára.
Közben egyébként az Egyesült Államokban is rég látott csúcson van az üzemanyagok ára. – összegezte a portfolio.hu. Éppen kedden derült ki az, hogy a Shell a korábbi kritikák után, végképp kiszállt az orosz piacról és nem vesz többé olajat Putyintól.Oroszország ugyanakkor hasonlóan súlyos válaszlépésre készül, hiszen kijelentették, hogy amennyiben a nyugati államok leállítják az olaj importját, úgy elzárják a gázcsapot Európába. Forrás

AKTUÁLIS:

Főoldal