TRAGÉDIA! GYÁSZOL az ország: Meghalt Dávid Mihály, a Dávid-naptár atyja! Szomorú, de ezért hagyott itt minket: - Nyugodjon Békében!


Meghalt Dávid Mihály, a Dávid-naptár atyja. Elhunyt februárban Dávid Mihály okleveles mérnök, aki évtizedeken keresztül adta ki az időjárással kapcsolatos népszerű naptárait. Dávid Mihályt ma búcsúztatták.
Dávid Mihály a Békés megyei Kevermesen született 1937-ben, szegény iparos család sarjaként. A középiskolát a békéscsabai Híd- és Vízműipari Technikumban végezte. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyakorló-technikusaként kezdte a pályáját. Éveket töltött Fehérgyarmaton és környékén, majd a nyíregyházi központba került, ahol a belvízelvezetés elvi munkáival foglalkozott.
Időközben a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Általános Mérnöki Karának vízépítő szakán szerzett diplomát. 1969-ben a Szavicsavhoz került, ahol fő-építésvezető lett, majd termelési osztályvezetőként dolgozott. Három év után újabb állomása életének a megyei tanács építési és közlekedési osztálya, ahol vízügyi csoportvezetőként tevékenykedett. Időjárással kapcsolatos kutatásai az úgynevezett "légdagály" jelenségen alapultak. Nyomtatásban először 1974-ben jelent meg a Dávid-naptár.
A magánmeteorológus becslése szerint prognózisa évente 200 ezer emberhez jutott el. A rendszerváltás idején lett a megyei mérnöki iroda vezetője, innen ment nyugdíjba 1997 szeptemberében. A meteorológia mellett a másik nagy szenvedélyének, a festészetnek hódolt. Dávid Mihály 85 éves volt, hamvait hétfőn búcsúztatták a Sóstói tó szigetén. Forrás: napkeletnepe.hu

AKTUÁLIS:

Főoldal